Glas Javnosti

ČARLS JE KRALJ : Poznato kada dolazi do zvaničnog krunisanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Čarls, koji je prestolonaslednik od svoje treće godine, postao je kralj odmah nakon smrti svoje majke Elizabete II, ali njegovo zvanično krunisanje verovatno neće biti održano nekoliko meseci.

Zvanično proglašenje će biti doneto čim to bude praktično moguće, na pristupnom veću u palati Sent Džejms, piše The Guardian.

Na sastanak će biti pozvani članovi saveta, koji savetuje monarha o državnim pitanjima. Tradicionalno, pozvani budu i članovi Doma lordova, gradonačelnik, odbornici i drugi vodeći građani Londona, kao i visoki komesari u Londonu zemalja članica Komonvelta.

Tradicija takođe nalaže da će prvo javno proglašenje novog monarha na otvorenom u palati Sent Džejms pročitati kralj oružja, u prisustvu erla maršala (koji je vojvoda od Norfolka) i dva vladareva narednika po oružju.

Nakon proglašenja, Čarls će pročitati deklaraciju i položiti zakletvu da će sačuvati škotsku crkvu. On takođe mora da položi zakletvu koja se odnosi na englesku crkvu: deklaraciju o pristupanju, da će održati uspostavljenu protestantsku sukcesiju, što se obično čini na sledećem državnom otvaranju parlamenta nakon sukcesije.

Dok se proglas bude čitao u Sent Džejmsu, slične ceremonije će biti sprovedene u Edinburgu, od strane kralja oružja Lorda Lajona, i u Vindzoru i Jorku, gde tradicionalno gradonačelnik pije za zdravlje novog suverena iz zlatnog pehara.


Tradicionalno će se u palati Svetog Džejmsa formirati povorka pristupnih kočija sa kapetanovom pratnjom konjice. Voziće se ulicama glavnog grada, koje će biti oivičene trupama, do tri druga mesta za kraljevske proglase: statue Čarlsa I na mestu originalnog Čaring Krosa, nekada smatranog centrom Londona, Čenseri Lejn i Rojal Eksčejndž.

Na Templ Baru, ulazu u Grad, gradonačelnik i njegovi službenici će sačekati povorku.

Detalji tek treba da budu objavljeni, ali tamošnja drevna ceremonija tradicionalno podrazumeva približavanje povorke erla maršala, a zatim naoružani oficiri u pratnji dva trubača jašu napred i zaustavljaju se kod crvene vrpce. Posle razmene trubačkih poziva, gradonačelnik jaše napred i izaziva rečima: "Ko dolazi tamo?".


Oficir tada odgovara rečima sličnim: "Oružani oficiri Njegovog Veličanstva, koji zahtevaju ulazak u Grad London da bi proglasili Njegovo Kraljevsko Veličanstvo za Kralja Čarlsa III", ako je to ime koje Čarls bira za kralja.

Nakon pročitane naredbe, gradonačelnik izjavljuje: "Primite povorku". Kraljevska povorka ulazi u grad i proklamacija o pristupanju se čita na dva mesta u gradu, a gradonačelnik podiže svoj trorogi šešir da bi pozvao na "tri uzvika za kralja" dok se iz Hajd parka i sa londonskog tornja salutira ispaljujući iz vatrenog oružja.

Čarlsovo krunisanje će zahtevati detaljno planiranje, koje će preduzeti erl maršal, pa je malo verovatno da će se održati u skorije vreme. Krunisanje njegove majke, kojem su prisustvovali šefovi država iz celog sveta, održano je 16 meseci nakon njenog pristupanja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR