Glas Javnosti

Nobelovci pozivaju na proteste protiv Makrona

Svet
Autor: Glas javnosti

Grupa francuskih intelektualaca, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Ani Erno, pozvala je na proteste koje će iduće nedelje levica da organizuje protiv predsednika Emanuela Makrona. Tvrde da francuski predsednik ne čini dovoljno za siromašne u vreme galopirajuće inflacije, prenose francuski mediji.

"Emmanuel Makron koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih i podstaknuo kapitalne dobitke nauštrb ostalih”, navodi se u pismu 69 potpisnika – pisaca, reditelja i univerzitetskih profesora – koje je objavljeno u listu Žurnal dimanš.

“Sve je to pitanje političke volje”, piše u članku koji potpisuje i Ani Erno, koja je u četvrtak proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za književnost.

U tekstu se tvrdi da vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv rasta cena energenata i odbila je da poveća poreze firmama koje dobro zarađuju zbog visoke inflacije.

Potpisnici su pozvali na pridruživanje protestu 16. oktobra koji organizuje krajnje leva stranka Nepokorena Francuska, koja je ove godine sklopila savez s umerenijim levim strankama i formirala najveći francuski opozicioni blok.

Protest koji se promoviše kao marš “protiv visokih troškova života i klimatske neaktivnosti” dolazi u vreme kad je Makron suočen sa žestokim protivljenjem sindikata planiranoj penzionoj reformi i s brojnim štrajkovima radnika koji zahtevaju veće plate.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR