Glas Javnosti

Nije htela da joj sin dobije MMR vakcinu, pa se pokajala: Razboleo se od teške bolesti

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok je gledala kako njenog sina tinejdžera odvoze kola Hitne pomoći grizla ju je savest što dete nije vakcinisala kada je trebalo

Rebeka Evans (55) odlučila je pre 26 godina da njeno dete, jednogodišnji Luis, ne primi MMR vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeola misleći je da je uradila pravu stvar sve dok se sin nije razboleo.

Dok je gledala kako njenog sina, 16-godišnjeg tinejdžera odvoze kola Hitne pomoći grizla ju je savest što dete nije vakcinisala kada je trebalo. Dečak je bio životno ugrožen, a sve je bilo povezano sa odlukom koju je ona donela u prošlosti.

U tom trenutku, pre 26 godina, ona je mislila da je njena odluka da ne vakciniše dete opravdana time što je navodno posledica MMR-a dobijanje autizma i potreškoća u razvoju.

Međutim, kada je njen dečak, sa 16 godina, oboleo od malih boginja, koje su se zakomplikovale, došlo je do toga da mora na respirator i reanimaciju. Proveo je nedelju dana pod teškom infekcijom i visokom temperaturom u bolnici.


"Bilo je to užasno vreme. Plašila sam se da ga mogu izgubiti. Najgora misao za bilo koju majku, a onda sam nasilno to zaustavila i fokusirala se na podršku svom sinu, koji je isto bio prestavljen. Osećam se prilično emotivno sećajući se toga sada", rekla je Rebeka.

"Sećam se da me je konsultant u bolnici pitao zašto ga nisam vakcinisala, a kada sam mu rekla o svojim strahovima, on je pogledao u plafon i rekao: "Mora da sam ovo čuo sto puta", objasnila je.

Rebeka je uvek imala alternativni pristup zdravstvenoj zaštiti, ali nije bila protiv vakcina. Svesna da su bebe podložne bolestima, odlučila je da njen sin primi sve druge vakcine za bebe, uključujući difteriju, tetanus, veliki kašalj i hepatitis B, kao i ove novije protiv Kovida.

Luis sada ima 26 godina, a Rebeka je odlučila da progovori o svom slučaju jer se Velika Britanija nalazi u "hitnoj situaciji" sa epidemijama u Londonu, Birmingemu i Jorkširu.

Od oktobra 2023. godine je prijavljeno 347 laboratorijskih potvrđenih slučajeva morbila, od kojih je 127 zabeležno u januaru.


Do sada je vakcinisano 85 odsto dece u Velikoj Britaniji u poređenju sa potrebnih 95 odsto - i potrebna je hitna akcija da se spreči da se najzarazniji virus na svetu koji se širi poput požara.

Kontroverza je počela u februaru 1998. objavljivanjem rada u veoma cenjenom medicinskom časopisu Lanset od strane Endrua Vejkfilda, u to vreme gastroenterologa u Kraljevskoj slobodnoj bolnici u severnom Londonu, tvrdeći da postoji veza između MMR vakcine i problema sa crevima kod dece i autizama.

Godine 2010, Lanset je povukao Vejkfildov rad, koji je sadržao studije slučaja samo 12 dece, tako da nije bio zasnovan na bilo kakvoj vrsti robusnih kliničkih ispitivanja, na osnovu toga se činilo da su "elementi lažni". Potom je izbrisan iz medicinskog registra.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR