Glas Javnosti

Niger oduzeo Francuzima dozvolu za eksploataciju uranijuma

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska firma "Orano" je saopštila da će pokušati da ospori odluku o povlačenju dozvole pred nacionalnim i međunarodnim sudovima

Niger je oduzeo dozvolu za rad francuskom proizvođaču nuklearnog goriva "Orano" u jednom od najvećih svetskih rudnika uranijuma, saopštila je kompanija u četvrtak, prenosi agencija AFP.

Kompanija "Orano" je saopštila da je izgubila dozvolu za rad u rudniku Imuraren, u severnom Nigeru.

Eksploatacija uranijuma u ovom rudniku trebalo je da je počne 2015. godine, ali je projekat privremeno prekinut posle pada svetskih cena uranijuma, zbog japanske nuklearne katastrofe 2011. godine u Fukušimi.

Vlada Nigera je, nakon što je preuzela vlast u julu prošle godine, obećala da će preispitati sve rudarske koncesije u zemlji, a Ministarstvo rudarstva je upozorilo kompaniju "Orano" da će joj oduzeti licencu ako radovi u rudniku ne počnu do 19. juna.

Kompanija "Orano" je saopštila da je zabrana usledila uprkos nedavnom početku radova na ovoj lokaciji.

Takođe, "Orano" tvrdi da je "spreman da zadrži sve kanale za komunikaciju sa vlastima Nigera" i da će pokušati da ospori odluku o povlačenju dozvole pred nacionalnim i međunarodnim sudovima.

Francuska firma je prisutna u Nigeru od 1971. godine. Rudnik uranijuma u ​​Arkokanu zatvoren je 2021. godine, a "Orano" vodi još jedan rudnik uranijuma u ​​severnom regionu Arlit.

Prema podacima atomske organizacije Euratom, Niger je 2022. proizvodio četvrtinu uranijuma za potrebe evropskih nuklearnih elektrana.

Prethodno su vojne vlasti Nigera otkazale gostoprimstvo francuskim i američkim trupama i započele vojnu saradnju sa Rusijom i Iranom.

Na poslovima eksploatacije uranijuma u Nigeru poslednjih godina rade kineske, australijske, američke, britanske, italijanske, kanadske, ruske i indijske firme.

Godine 2022. u Nigeru je postojala 31 dozvola za istraživanje i 11 dozvola za rudarenje za strane firme.


Rudarska kompanija "Azelik", koju je u kineskom vlasništvu, preuzela je eksploataciju uranijuma na severu zemlje.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR