Glas Javnosti

NEZABELEŽENO! CENE ENERGENATA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU! Kriznim režimom pokušavaju da ublaže udar

Svet
Autor: Glas javnosti

U strahu od poremećaja na tržištu, evropske zemlje već pojačavaju i krizne energetske planove, jer rastu cene svih energnata.

Cene nafte nastavljaju da beleže visok rast, jer su tenzije oko rusko-ukrajinskog spora izazvale nervozu na tržištu u vezi sa potencijalnim poremećajem isporuka.

Brojne banke na Vol Stritu, uključujući Goldman Saks, predviđaju da će nafta ove godine dostići cenu od 100 dolara po barelu, kako se se situacija za ponudom i potražnjom bude zaoštravala.


Cene struje, gasa i lož-ulja u Nemačkoj bukvalno su eksplodirale. U roku od nekoliko meseci umnogostručila se veleprodajna cena gasa popevši se na istorijski maksimum. Uzrok su pored povećane potražnje i nenapunjena skladišta gasa u zemljama koji su potrošači ali i smanjene isporuke pojedinih zemalja koje proizvode gas. Tu su i skupi emisioni sertifikati, piše Dojče vele.

Holandija, koja 40 odsto energije dobija iz gasa, a trećinu tog energenta uvozi iz Rusije, preduzima dodatne mere u slučaju nestašica. Prva mera je da industrija u slučaju poremećaja smanji potrošnju. Sigurnost snabdevanja gasom Mađarske biće i jedno od ključnih pitanja na samitu sa Rusijom, sledeće sedmice.

"Vlada Mađarske, u spoljnim odnosima, dala je prioritet nacionalnim interesima. Kako cene energenata rastu, Mađarska želi da ojača svoju energetsku bezbednost. Želeo bih da se poveća količina gasa i preko nivoa koji se isporučuje na osnovu dugoročnog mađarsko-ruskog dogovora zaključenenog prošlog septembra", rekao je Viktor Orban, predsednik Vlade Mađarske. 

"Građani u Austriji, ali i celoj Evropi, suočavaju se sa snažnim rastom cena, pre svega energenata. Odlučili smo da svakom domaćinstvu, izuzev onih sa najvišim primanjima, nadoknadimo energetske troškove u visini od 150 evra", kaže Karl Nehar, kancelar Austrije.

BONUS VIDEO: Profesor Ratko Ristić o korupciji u našim institucijama

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR