Glas Javnosti

TAMAN SE SMIRILO: Cene gasa opet DIVLJAJU, kriza ne posustaje!

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon pada ispod 800 dolara za hiljadu kubnih metara, cena gasnih fjučersa u Evropi ponovo je prešla 1.000 dolara, podaci su londonske berze.

Kotacije su 31. decembra pale ispod granice od 800 dolara prvi put od 10. novembra, a cena narednih februarskih fjučersa na platformi „ICE fjučers“ na otvaranju trgovanja iznosila je 1.028,2 dolara. Lokalni minimum je bio 996,7 dolara, prenosi rs.sputniknews.com

Fjučersima se u 8.18 po srednjoevropskom vremenu trguje po ceni od oko 1.000 dolara, što je 7,5 odsto više od procenjene cene prethodnog dana od skoro 940 dolara.

Na evrospkom tržištu gasa poslednjih meseci su zabeležene znatne oscilacije - početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, da bi 6. oktobra bio zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara.

Povećaje cene gasa stručnjaci pripisuju velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji, niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, te ograničenoj ponudi glavnih dobavljača.

Od kraja decembra cena gasa korektivno pada nakon što je 21. decembra dostigla istorijski maksimum od 2.190,4 dolara. Osim korekcije, pad cena mogao bi biti povezan sa dodatnim isporukama prirodnog tečnog gasa Evropi iz Sjedinjenih Američkih Država i povećanjem proizvodnje električne energije u evropskim vetroparkovima. Trenutna cena prelazi 1.000 dolara, a ostaje da se vidi kako će se ona kretati u budućnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR