Glas Javnosti

ŠTEDNJA U ZGRADI BUNDESTAGA: Smanjuje se grejanje i hlađenje prostorija

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju u sklopu mera štednje da snize temperaturu grejanja zimi i hlađenja leti.

"Efikasnost državnih institucija mora da bude zagarantovana, ali pored toga nema nikakvih tabua što se tiče štednje energije“, rekao je ministar savezne pokrajine Berlin za privredu Stepan Švarc.

Odbor poslanika Bundestaga za opšta pitanja doneo je krajem nedelje odluku da se sve prostorije saveznog parlamenta zimi više ne greju na 22 nego na 20 stepeni.

Kako prenosi Jutarnji pisanje nemačkih medija, leti će se stotine prostorija rashlađivati ne na 24, nego na 26 do 28 stepeni.

U dokumentu pod nazivom "Štednja energije u zgradama Bundestaga" se navodi da bi se ovim merama moglo uštedeti pet posto energije.

Takođe se planira isključivanje protočnih bojlera u više od 1800 kancelarija i "štedljiviji odnos prema rasveti".

Ostali parlamenti 16 njemačkih saveznih pokrajina najavili su slične mere. U saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka ovog leta se prostorije rashlađuju na 24 umesto na 21 sepenj, a zimi će se grejati na 20 umesto dosadašnja 22 stepena.

U saveznoj pokrajini Baden-Vürtemberg, čiji građani poslovično važe za štedljive, i do sad ase zimi grejalo samo na 20 stepeni, a sada se planira sniženje temperature na 18. Klime su podešene na 26 stepeni, piše Kurir.

Nemačka vlada je nadavno pozvala građane da štede zbog preteće nestašice gasa sledeće zime koji je Nemačka do sada uglavnom uvozila iz Rusije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR