Glas Javnosti

NEMAČKA STATISTIKA OTKRIVA TAJNU: Koji broj zaposlenih ima platu od 2.500 evra?

Svet
Autor: Glas javnosti

Na kraju 2020. godine dobrih 40 odsto stalno zaposlenih koji podležu doprinosima u Brandenburgu imalo je bruto platu do 2.500 evra.

Ovo proizilazi iz odgovora Federalnog ministarstva rada na zahtev levičarske frakcije u Bundestagu, piše fenix-magazin.de.

Ministarstvo se poziva na trenutno raspoloživu statistiku Federalnog zavoda za zapošljavanje na kraju 2020. Dakle, u ovoj platnoj grupi u Brandenburgu radi skoro 215.000 ljudi. Ukupno je u zemlji registrovano skoro 531.000 radnika sa punim radnim vremenom.

U ostalim istočnonemačkim državama udeo stalno zaposlenih sa bruto platom do 2.500 evra bio je nešto veći nego u Brandenburgu. Najveću vrednost dostigla je Meklenburg-Zapadna Pomeranija sa 43,5 odsto. Širom zemlje, udeo ljudi u ovoj grupi sa niskim primanjima je skoro četvrtina.

Međutim, iz Federalnog ministarstva rada pojašnjavaju da su na cifre uticale posledice pandemije korona virusa. To je uključivalo intenzivno korišćenje skraćenog radnog vremena i beneficije zbog pandemije koronavirusa u određenim sektorima ili odustajanje od povećanja plata.

– Inflacija mnogo više pogađa Istok nego Zapad. Oporeziva paušalna stopa za energiju je samo „kap u moru“, rekla je šefica Brandenburške levice Katarina Slanina.


Slanina smatra da savezna vlada mora slediti njihov primer, inače u Brandenburgu preti opasnost od siromaštva.

- Neophodna je i poreska reforma koja rasterećuje ljude sa niskim i srednjim primanjima, rekla je Katarina Slanina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR