Glas Javnosti

LEPA OBEĆANJA ALI OD NOVCA SKORO NIŠTA: Nemačka "izneverila" Ukrajinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Zapadni saveznici Ukrajinu podržavaju politički, naoružanjem i finansijski.

Kijevu je novac hitno potreban, ali, prema proračunima nemačkog Instituta za svetsku privredu (IFW), transferi su manji od obećanog.

"Ukrajina stvara finansijski deficit od pet milijardi evra mesečno i zato joj od ovog meseca spolja treba 15 milijardi mesečno", rekao je u četvrtak Kristof Trebeš iz instituta IFW.

"Osim oružja, Ukrajini sve hitnije treba finansijska pomoć." IFW navodi da su ključni saveznici i donatori Ukrajini obećali više od 30 milijardi evra, ali da je od februara ona dobila samo oko šest. Evropska unija je od sredine maja znatno povećala obećanja, ali SAD nadalje ostaju daleko najveći donator.

"Rat obara poreske prihode, a istovremeno stvara ogromne troškove, poput plaćanja vojske ili popravke osnovne infrastrukture", rekao je Trebeš. Ukrajinska centralna banka morala drastično da poveća kamatne stope, što još više pritiska privredu, dodao je.

"Druga je briga što finansijsku pomoć EU skoro isklučivo čine krediti, a iza njih brdo dugova. Nasuprot Evropi, SAD uglavnom obećavaju bespovratnu pomoć. Osim finansiojskog, jaz je velik i između obećanog i dostavljenog naoružanja", navodi IFW. Pritom, SAD su Ukrajini do sada isporučile desetak puta više oružja od Nemačke.

"Nemačka je mnogo obećala, ali jedva da je nešto do sada ispunila", rekao je Trebeš. Konkretno, za sada Nemačka jedva da je poslala trećinu obećanog naoružanja i opreme.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR