Glas Javnosti

Nemačka i pored krize ima sve puniju državnu kasu

Svet
Autor: Glas javnosti

Uprkos ratu u Ukrajini i energetskoj krizi, nemačka privreda zabeležila je rast od 0,3 odsto u drugom tromesečju. Dobra vest za državu jeste i procena većih prihoda od poreza – stručnjaci pretpostavljaju da će svi nivoi vlasti do 2026. od poreza dobiti oko 126,4 milijarde evra više nego što se očekivalo još u maju.

Ne može se tačno predvideti kako će se razvijati ekonomska situacija u Nemačkoj, ali u Vladi su oprezni optimisti. Sada se za ovu 2022. očekuje mali privredni rast od 1,4 odsto, a za narednu pad od 0,4 odsto. Ali već 2024. očekuje se povećanje bruto domaćeg proizvoda od 2,3 odsto – tada se očekuju i ukupni poreski prihodi od oko 993 milijarde evra.



Ministar finansija Kristijan Lindner je prilikom predstavljanja brojki rekao da je to prvenstveno rezultat dobre situacije na tržištu rada i rasta profita u privredi, piše Dojče vele.

Međutim, Lindner je upozorio da postoje i velike neizvesnosti u vezi sa ovim procenama, jer su geopolitički rizici veliki. Ali ako se predviđanja ostvare, otvoriće potpuno novi manevarski prostor njemu, ali i njegovim pokrajinskim kolegama. Pre svega, kada je reč o tome u kojoj meri se građani i privreda mogu rasteretiti od poskupljenja energenata, na primer u vidu ograničenja cena gasa.

Važan faktor u ovim optimističnim procenama je broj zaposlenih, jer to direktno utiče na poreske prihode: kada ima mnogo zaposlenih, više prihoda od poreza na dohodak se sliva u državnu kasu. A uprkos krizi, tržište rada u Nemačkoj je u poslednje vreme stabilno.



Drugi važan faktor je, iz perspektive građana, manje prijatan: povećanje poreskih prihoda posledica je, između ostalog, sadašnje visoke inflacije. Sve dok potrošači kupuju, inflacija puni poresku kasu. Jer kada roba poskupi, rastu i poreski prihodi koji se na njih moraju platiti. Za većinu proizvoda je PDV od 19 odsto, za hranu i neke druge je 7 odsto.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR