Glas Javnosti

NEĆE NOVI ZAKON: Nastavljeni protesti u Francuskoj protiv penzione reforme

Svet
Autor: Glas javnosti

Štrajkovi u rafinerijama nastavljeni su u Francuskoj, a sve više demonstracija održava se širom zemlje usred nezadovoljstva građana zbog plana vlasti da poveća starosnu granicu za državne penzije bez glasanja u parlamentu, javlja Rojters.

Agencija navodi da rastući nemiri, u kombinaciji sa smećem koji se gomila na ulicama Pariza nakon što su se radnici koji rade u komunalnim službama pridružili protestima, jeste najteži izazov za predsednika Emanuela Makrona od takozvanih protesta „Žutih prsluka“ u decembru 2018, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oko 37 odsto operativnog osoblja u rafinerijama i depoima kompanije TotalEnergies – na lokacijama uključujući Fejzin na jugoistoku Francuske i Normandiju na severu – štrajkuje danas, rekao je portparol kompanije.


U međuvremenu su nastavljeni talasi štrajkova na železnici.

Interventna policija sukobila se sa demonstrantima u petak uveče u Parizu na trgu Plas de la Konkor, u blizini zgrade parlamenta, što je rezultiralo hapšenjem 61 osobe.

Široki savez glavnih francuskih sindikata saopštio je da će nastaviti da se mobiliše u nastojanju da spreči penzione reforme. Opštenacionalna akcija je zakazana za četvrtak.

Dok su osam dana protesta širom zemlje od sredine januara i mnoge lokalne akcije do sada bile uglavnom mirne, nemiri u poslednja tri dana podsećaju na proteste „Žutih prsluka“ koji su izbili krajem 2018. zbog visokih cena goriva i primorali su Makrona na delimičan zaokret u pogledu poreza na ugljen dioksid.


Makronova reforma sada predviđa podizanje starosne granice za penzionisanje za dve godine na 64 godine, za šta vlada kaže da je od suštinskog značaja da se osigura da sistem ne bankrotira, podseća Radio Slobodna Evropa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR