Glas Javnosti

NE SMIRUJU SE: Ponovo izbio sukob između Azerbejdžana i Jermenije oko sporne regije

Svet
Autor: Glas javnosti

Borbe između Azerbejdžana i Jermenije u spornom regionu Nagorno-Karabaha na Južnom Kavkazu ponovo su se razbuktale u ponedeljak uveče napadom na jermenske položaje.

Azerbejdžanske trupe napale su jermenske položaje na tri mesta artiljerijom i oružjem visokog kalibra, javila je ruska novinska agencija, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Jermenije.

U međuvremenu, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane u Bakuu izvestilo je da su borbe izazvane pokušajem jermenske sabotaže.Dve zemlje su decenijama bile u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je istorijski imao većinsko jermensko stanovništvo, ali je legalno bio deo Azerbejdžana pod Sovjetima.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Bakua kao Republika Arcah, uz podršku Jerevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završen 1994. pobedom Jermenije, a Nagorno-Karabah je četvrt veka bio pod kontrolom Jermenije, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat, prenosi N1.

Posle decenije stagnacije, Azerbejdžan je iznenada ponovo zauzeo velike delove regiona 2020. godine, primoravši Jermeniju na velike teritorijalne ustupke. Ovo je uključivalo odredbu koja ograničava pristup Jermena regionu na jedan bezbedan koridor koji nadgledaju ruske mirovne snage.

Od tada je primirje nekoliko puta prekidano.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR