Glas Javnosti

BUGARI SE SNAŠLI: Ugovorena kupovina gasa od Azerbejdžana

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Azerbejdžan je spreman da obezbedi dodatnih pola milijarde do milijardu kubnih metara prirodnog gasa godišnje uz već dogovorenih milijardu kubika, preneli su bugarski mediji izjavu odlazećeg premijera Bugarske Kirila Petkova.

Ipak ostaje nam da nađemo način da dopremimo taj gas do Bugarske. Radimo na tome. Dobra je stvar da imamo gas, samo da rešimo problem infrastrukture - rekao je Petkov za Tv Nova nakon sastanka sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim.

Azerbejdžanska državna energetska kompanija Sokar već je pristala da isporučuje Bugarskoj milijardfu kubnih metara gasa preko gasne interkonekcije između Bugarske i Grčke.Ovog meseca Bugarska i Grčka su završile konstrukciju interkonektora vrednog 220 mil EUR sa godišnjim kapacitetom od tri milijarde kubnih metara. Na ovaj način Bugarska se povezala sa Transjadranskim gasovodom (TAP) kojim u Južnu Evropu stiže gas iz Azerbejdžana, prenosi portal Ekapija.


On daje pristup i uvozu utečnjenog prirodnog gasa (LNG) iz terminala Aleksandropulos u Grčkoj.

Već je rezervisan kapacitet od 1,57 milijardni kubnih metara godišnje ovog gasovoda između Grčke i Bugarske u narednih 25 godina od strane Bulgargasa, grčkog DEPA i italijanskog Edisona, piše regionalni portal Seenews.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR