Glas Javnosti

NAUČNICI TRAŽE NOV NAČIN DA ZAUSTAVE COVID -19 : Testiraju ove lekove

Svet
Autor: Glas javnosti

Naučnici koji rade u Pacific Northwest National Laboratory najavljuju da su na pragu otkrića da pobede virus koji izaziva kovid-19, i to korišćenjem lekova za mršavljenje.

Istraživači su otkrili da virus SARS-CoV-2 masovno preuzima sistem za skladištenje masti u telu, stvara skladišta ćelijske masti koja omogućavaju virusu da preuzme molekularnu mašineriju tela i izazove bolest. Naučnici su zatim koristili lekove za mršavljenje i druga jedinjenja koja ciljaju na masti kako bi pokušali da zaustave virus u ćelijskoj kulturi. Odsečen od “masnog goriva”, virus je prestao da se umnožava u roku od 48 sati.

Tim naučnika koji stoji iza ove studije započeo je istraživanje na osnovu zapažanja da su ljudi sa visokim indeksom telesne mase i stanjima poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa osetljiviji na kovid-19, bolest koju izaziva novi korona virus prenosi Telegraf


Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država zaposleni na Univerzitetu Oregon Health & Science i američkom Odeljenju Energy’s Pacific Northwest National Laboratory, smatraju da ovaj rad predstavlja značajan korak u razumevanju novog korona virusa zbog kog je Svetska zdravstvena organizacija 11. marta 2020. godine proglasila pandemiju.

Oni upozoravaju da su rezultati u ćelijskoj kulturi, a ne kod ljudi. Neophodno je obaviti veliki broj dodatnih istraživanja da bi se ustanovilo da li ovakva jedinjenja mogu da budu od pomoći osobama koje su obolele od kovida-19.


Kako je u decembru 2021. objavio NYTimes, od početka pandemije činilo se da je novi korona virus "ciljao" ljude koji imaju višak kilograma. Pacijenti koji su imali višak kilograma imali su veću verovatnoću od razvijanja težeg oblika kovida-19 i, nažalost, veću verovatnoću da bi od ove bolesti mogli da preminu. Iako ovi pacijenti često imaju pridružena zdravstvena stanja poput dijabetesa, naučnici su bili uvereni da njihova ranjivost na kovid-19 ima veze sa viškom kilograma.

Istraživači su otkrili da novi korona virus inficira i masne ćelije i određene ćelije unutar telesne masti.

- Možda je to Ahilova peta koju virus koristi da bi izbegao naše zaštitne imunološke rekacije - izjavio je dr Višva Dip Dikit, profesor komparativne medicine i imunologije na Yale School of Medicine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR