Glas Javnosti

NAUČNICI NA PRAGU REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA: Proizveden gel koji bi mogao da leči bolest "dece leptira"

Svet
Autor: Glas javnosti

Bulozna epidermoliza je stanje zbog koga je koža izuzetno osetljiva, toliko da se može veoma oštetiti i na najmanji dodir, slično krilima leptira. U nekim slučajevim ova bolest može biti fatalna.

Kod "dece leptira" efikasnom se smatra terapija matičnim ćelijama, ali je veoma skupa i komplikovana. Dobra vest je da su naučnici sa Stenforda otkrili mnogo jednostavniji način koji bi mogao da reši probleme obolelima.

Radi se o gelu koji je namenjen za spoljnu upotrebu i može da se nanosi tokom previjanja rana nastalih zbog bulozne epidermolize. Sadrži terapeutski gen koji se širi direktno u kožu, a terapija funkcioniše tako što zamenjuje gen zadužen za kodiranje kolagena 7, proteina koji manjka obolelima od ove bolesti. Taj kolagen učvršćuje osnovnu strukturu ljudske kože, držeći zajedno derm i epiderm, odnosno unutrašnji i spoljni sloj kože, piše Sputnjik.

Umesto presađivanja nove kože na pacijente, novi gel pacijentima „ubrizgava“ direktno u kožu genetski modifikovane fibroblaste, ćelije vezivnog tkiva koje imaju gradivnu ulogu, i to preko virusa herpes simpleks tip 1 (HSV-1), navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Nejčr medisin“.

Virus se koristi da se u kožu unesu dve genetske varijante koje kodiraju stvaranje kolagena 7 u koži, a kliničkim istraživanjem je pokazano da je ovaj tretman doveo do celovitosti kože i jakog kolagenskog odgovora.

- Demonstrirali smo novu, jednostavnu za primenu i široko dostupnu gensku terapiju koja je u stanju da kroz ponovljenu primenu direktno na rane pacijenta preokrene tok genetskog oboljenja - navodi se u studiji.


I ranije su naučnici pokušavali da naprave slične gelove, ali je ovo prvi koji je uspešno prošao prve dve faze strogih kliničkih ispitivanja. Primenjen je na ranama devet pacijenata starijih od šest godina u randomizovanoj studiji kontrolisanoj placebo grupom, a posle tri meseca i tri doze terapije, sve rane na pacijentima koji su dobijali gel su zacelile i ostale su zatvorene i posle nekoliko nedelja nakon tog perioda.

Samo dve rane od svih tretiranih nisu zacelile u potpunosti posle tri meseca primene gela. Jedna je mučila pacijenta pet godina, ali posle još jednog tromesečnog tretmana i ona se zatvorila i ostala je u tom stanju osam meseci.
Druga rana postojala je četiri godine na pacijentu i prekrivala je gotovo celu stranu njegovog tela, a posle primene gela zacelila je 70 odsto.


Naučnici još dodaju da ako se sa gelom počne dovoljno rano, on ima potencijal da zaustavi dalja oštećenja kože i smanji opasnost od razvoja raka kože.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR