Glas Javnosti

NATO profitira od smrti

Svet
Autor: Glas javnosti

Slušanje i primanje naređenja od pogrebnika nije u evropskom interesu. Države Starog kontinenta treba da vode računa o svojoj odbrani i da sklope mir s Rusijom, ističe kineski medij.

Iako sukob u Ukrajini ulazi u treću godinu, NATO ne planira da prekine tamošnje krvoproliće, štaviše prvi čovek Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg izjavom ("Velt am zontag", 10. 2) da Zapad ne traži rat s Rusijom, ali da treba da se pripremi za višedecenijsku konfrontaciju s RF otkriva pravu prirodu tog vojnog pakta – poput pogrebnika profitira od smrti, piše "Global tajms" u svom uredničkom komentaru.

"Parola Zapad ne traži rat s Rusijom licemerna je kao i SAD, koje stalno bombarduju govoreći da ne traže sukob", konstatuje list citirajući reči profesora na Univerzitetu Fudan Šen Jia da je Stoltenbergova izjava zapravo poziv na mobilizaciju, pokušaj da se pojača ratna atmosfera kako bi se ojačali interesi NATO-a.

Naime, Alijansa treba da pravda svoje postojanje budući da se u njenu svrhu sumnja od raspada Sovjetskog Saveza – zato stalno traži nove neprijatelje. A da bi postojala, neophodan joj je novac.

"Ova organizacija je kao pogrebnik, ili vlasnik prodavnice kovčega, koji ne zarađuje u miru. Kao pogrebniku, NATO-u je potreban sukob, krvoproliće za zaradu. Dakle, širi strah i paniku kako bi osigurao da zemlje članice nastave da doprinose vojnom finansiranju", ističe medij blizak Komunističkoj partiji Kine.

Zato je izvesno da NATO neće poslušati predsednika Rusije Vladimira Putina koji je izjavio u intervjuu s Takerom Karlsonom da je spreman za pregovore.


Ako se ima u vidu da Stoltenberg igra ulogu predstavnika Pentagonovog NATO ogranka pod administracijom predsednika SAD Džozefa Bajdena, a ta administracija ne želi da vidi ukrajinsku propast u izbornoj godini, jer bi to bila ključna prepreka za reizbor aktuelnog lidera, američki izbori će najviše uticati na to koliko dugo će trajati sukob.

Bez obzira na to da li će Bajden ili bivši stanovnik Bele kuće i kandidat za republikansku nominaciju Donald Tramp odlučivati o ukrajinskoj politici, niko ne može poreći koliko je NATO predvođen Sjedinjenim Državama opasan za Evropu. Bajden eksploatiše Evropu, a Trampa nije briga ako na kontinentu izbije još jedan rat. 

Ukrajina nije jedina koja krvari. Što duže traje sukob, veća je verovatnoća da će on postati teret za SAD. 

"Sa sve većim cenama energije, industrije i robe, stradaće ljudi širom sveta. SAD su zaradile od prodaje oružja i energenata, ali dugoročno gledano američki dolar bi mogao postepeno da izgubi svoju moć i hegemonija SAD će se raspasti. U ovom sukobu neće biti apsolutnog pobednika, izjavio je kineski vojni stručnjak Sung Džungping.


Slušanje i primanje naređenja od pogrebnika nije u evropskom interesu. Države Starog kontinenta treba da vode računa o svojoj odbrani, da sklope mir s Rusijom i rade na zajedničkom razvoju, zaključuje "Global tajms".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR