Glas Javnosti

NATO PAKT OTKRIO: Iran stoji iza hakerskog napada na Albaniju

Svet
Autor: Glas javnosti

NATO je danas potvrdio izjave Albanije i drugih saveznika u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana, navodi se u saopštenju Severnoatlantskog saveta, glavnog tela za donošenje političkih odluka u okviru NATO-a.

U saopštenju se izražava solidarnost sa Albanijom nakon nedavnog sajber napada na njenu nacionalnu informacionu infrastrukturu i snažno osudjuju "zlonamerne sajber aktivnosti koje su osmišljene da destabilizuju i naškode bezbednosti saveznika i poremete svakodnevni život gradjana", prenosi Radio slobodna Evropa.

"Maligni akteri nastoje da degradiraju našu infrastrukturu, ometaju naše vladine službe, izvlače obaveštajne podatke, ukradu intelektualnu svojinu i ometaju naše vojne aktivnosti. Saveznici su posvećeni zaštiti svoje infrastrukture, izgradnji otpornosti i jačanju svoje sajber odbrane", navodi se.



Ova rekacija ovog ključnog organa Severnoatlantskog saveza dolazi dan nakon što je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom, budući da vlasti u Tirani smatra da je ova država pokrenula masovni sajber napad protiv Albanije ovog leta.

Albanski premijer Edi Rama juče je optužio Iran za usmeravanje kibernetičkog napada na albanske institucije 15. jula 2022, u pokušaju "paralizovanja javnih usluga i hakiranja podataka i elektronskih komunikacija iz vladinih sistema".

Albanska policija za borbu protiv terorizma pretresla je danas ; praznu iransku ambasadu u Tirani, nekoliko sati nakon što su iranske diplomate spalile papire u prostorijama nakon prekida diplomatskih veza zbog sajber napada.


Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez "neosnovanim tvrdnjama".

Istovremeno je Vašington, najbliži saveznik Albanije, okrivio Iran za napad i obećao da će "preduzeti dalje mjere kako bi Iran snosio odgovornost za akcije koje ugrožavaju sigurnost američkog saveznika".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR