Glas Javnosti

VEŽBA U KOMŠILUKU: NATO avijacija održala dvonedeljnu vežbu u Bugarskoj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pet zemalja NATO okončalo je dvonedeljnu vazduhoplovnu vežbu, koja je bila održana u Bugarskoj, a visoki zvaničnik tog saveza ocenio je da je ta aktivnost pružila avijatičarima neophodne veštine za obezbeđivanje stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, pre svega na strateški važnom prostoru Crnog mora.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, zajednička vojna vežba avijacija SAD, Kanade, Grčke, Bugarske i Rumunije, pod nazivom „Trakijska otrovnica 2022“, održana je u protekle dve sedmice u Bugarskoj, uz učešće borbenih aviona tih zemalja, prenosi N1.

Ratna vazduhoplovstva tih pet država uvežbavala su zajedničko delovanje u različitim ofanzivnim i defanzivnim scenarijima u vazdušnom prostoru Bugarske, uključujući strateški važan prostor Crnog mora na istočnom krilu NATO-a. Kanada je učestvovala sa lovcima CF-18 koji su doleteli iz Rumunije, gde se nalaze na zadatku NATO er polisinga. Sa njima su u Bugarsku stigli i rumunski lovci F-16.


Grčko ratno vazduhoplovstvo takođe je uputilo borbene avione F-16 koji su doleteli iz matičnih baza.

Vojska zemlje domaćina Bugarske angažovala je lovce MiG-29 iz avio baze Graf Ingnatievo, jurišnike Su-25 iz avio baze Bezmer i helikoptere AS-532 Kuguar iz avio baze Krumovo.

Ratno vazduhoplovstvo SAD pružalo je podršku dejstvima avijacije sa osobljem na poligonu Elena.




„Trakijska otrovnica pružila je savezničkim avijatičarima neophodne veštine za pružanje stabilnosti i bezbednosti jugoistočnoj Evropi“ zaključio je na kraju vežbe načelnik štaba vazduhoplovne komande NATO (Allied Air Command) general Đanluka Erlokani.

Vežba „Trakijska otrovnica“ održava se već 12 godina u Bugarskoj, kako bi avijacije zemlje domaćina i regiona unapredile sposobnost zajedničkog delovanja u širim savezničkim okvirima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR