Glas Javnosti

NATO BAZA U ALBANIJI? Da li je to zbog Srbije?

Svet
Autor: Glas javnosti

NATO planira da otvori vazdušnu bazu u Albaniji 2023. godine, a biće otvorena u preuređenom objektu koji se nalazi na teritoriji te države još iz sovjetske ere.



NATO planira da otvori vazdušnu bazu u Albaniji 2023. godine, a biće otvorena u preuređenom objektu koji se nalazi na teritoriji te države još iz sovjetske ere, prenosi portal RTCG.

U većini evropskih zemalja, piše „Euronjuz“, raste potrošnja sredstava koja se izdavajaju za naoružavanje pre svega u Nemačkoj, ali i na Balkanu.

Po pisanju Euronjuza, tenzije rastu i u Albaniji, jer se Srbija sve više naoružava i to čini ubrzano. Kao najveći ruski savezik u ovom delu Evrope, Srbija je od Rusije kupila MiG-29 borbene avione, kao i tenkove, dok je Hrvatska, takođe zemlja članica NATO saveza kupila 12 borbenih aviona Rafale iz Francuske.




Rad na preuređenju i unapređenju vazdušne baze Kucove počeo je u januaru ove godine i cilj je napraviti modernu bazu operacija koja će biti u mogućnosti skladištiti niz savremenih borbenih letelica.

Ukupno 50 miliona evra biće uloženo u restauraciju ove baze koja će biti operativna od kraja 2023.godine za šta će novac izdvojiti NATO i Albanija.

Baza je udaljena 85 kilometara od glavnog grada Tirane i nazvana je po gradiću Kucove u kojem će biti smeštena a koji je za vreme komunističkog režima u Albaniji bio nazvan Staljingrad. Izgradili su ga zatvorenici 1950. godine za vreme vladavine Envera Hodže koji se opirao pridruživanju Sovjetskom savezu uprkos činjenici da je i sam bio komunista.



“Za vreme Hladnog rata intenzitet letenja bio je vrlo visok i do 1962. godine, iz ove vazdušne baze pokrivao se vazdušni prostor čitave države”, izjavio je za Euronews Viktor Vingjeli, pilot koji je 27 godina proveo u ovoj bazi i bio zadužen za MiG-19 letelice.

Naveo je kako je pretvaranje ove baze u sedište NATO-a veoma korisno za naredne generacije albanskih pilota koji će biti obučeni za upravljanje modernim letelicama, prenosi In4s.



Nakon pada komunističkog režima u Albaniji u tri baze koje se nalaze na teritoriji ove zemlje, nalazilo se više od 200 MiG letelica, od čega je većina sada rashodovana i prestalo se sa njihovom upotrebom 2005. godine. Nekoliko godina su stari ratni avioni korišćeni za potrebe poljoprivrede.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR