Glas Javnosti

NASTAVAK PROGONA: Zakon o ukidanju Ukrajinske pravoslavne crkve pred parlamentom Ukrajine

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski parlament usvojio je, u prvom čitanju, predlog zakona o zabrani kanonske UPC zbog veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ukrajinski parlament usvojio je, u prvom čitanju, predlog zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se nalazi pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, saopštio je poslanik Jaroslav Železnjak.

On je napisao na Telegramu da je u prvom čitanju usvojen predlog zakona o zabrani verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom, nakon što je za njega glasalo 267 poslanika od ukupno 450, dok je protiv bilo 15.

Prema tekstu obrazloženja objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta, predlogom zakona predviđaju se izmene kojima će biti omogućeno "sprečavanje aktivnosti u Ukrajini verskih organizacija čija se uprava nalazi van Ukrajine, u državi koja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu".

Svetski savet crkava ranije je saopštio da taj predlog zakona u sadašnjoj verziji krši međunarodne norme o slobodi veroispovesti i da bi mogao da podeli ukrajinsko društvo.

Ukrajinske vlasti su tokom prošle godine organizovale najveći talas progona Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u modernoj istoriji zemlje, prenela je ruska agencija RIA Novosti, navodeći da je Služba bezbednosti Ukrajine počela da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC i vrši pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za navodnim dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR