Glas Javnosti

Najviši ruski sud proglasio LGBTQ pokret ekstremističkim

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski Vrhovni sud doneo je u četvrtak presudu,  da LGBTQ+ aktiviste treba označiti kao ekstremiste, što je potez za koji se predstavnici gej i transrodnih osoba plaše da će dovesti do hapšenja i krivičnog gonjenja.

Ovaj potez je deo obrasca sve većih ograničenja u Rusiji na izražavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uključujući zakone koji zabranjuju promovisanje "netradicionalnih" seksualnih odnosa i zabranjuju zakonske ili medicinske promene pola.


Predsednik Vladimir Putin, za kojeg se očekuje da će uskoro objaviti da će se kandidovati za novi šestogodišnji mandat u martu, dugo je nastojao da promoviše imidž Rusije kao čuvara tradicionalnih moralnih vrednosti za razliku od dekadentnog Zapada.


U prošlogodišnjem govoru, on je rekao da je Zapad dobrodošao da usvoji „prilično čudne, po mom mišljenju, novonastale trendove kao što su desetine polova i gej parade“, ali nema pravo da ih nameće drugim zemljama.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je novinarima pre objavljivanja sudske odluke da Kremlj „ne prati“ slučaj i da nema komentar o njemu.


Vrhovnom sudu je trebalo oko pet sati da donese ovu odluku, nakon otvaranja sednice u 10 časova (07:00 GMT). Postupak je zatvoren za medije, ali je novinarima dozvoljeno da čuju odluku.


LGBTQ+ aktivisti su tu odluku videli kao neizbežnu nakon zahteva ministarstva pravde od 17. novembra, u kome je rečeno – bez navođenja primera – da su u dokumentu identifikovani „razni znaci i manifestacije ekstremističke orijentacije, uključujući podsticanje društvene i verske nesloge“ aktivnosti LGBTQ+ pokreta u Rusiji.

Više od 100 grupa već je zabranjeno u Rusiji i proglašeno kao „ekstremističke“.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR