Glas Javnosti

Највеће војне вежбе у савременој историји Русије, „Исток 2018“, почеле су на Далеком истоку

Svet
Autor: Глас јавности / Агенције / од 11.09.2018.

„Исток 2018“ ће се одржати од 11. до 17. септембра под руководством министра одбране Русије Сергеја Шојгуа на Далеком истоку и у припадајућим водама Тихог океана. Маневри ће бити највећи у последњих 37 година и у њима ће учествовати скоро 300.000 војника, више од хиљаду авиона, хеликоптера и беспилотних летилица, до 36.000 оклопних возила, до 80 бродова и бродова за подршку. У једној фази у њима ћ

Током војних вежби биће одрађена примена војних група у интересу осигуравања безбедности Русије. Главни циљ маневара је провера спремности органа војне управе у планирању и спровођењу прегруписавања трупа на удаљене локације, организовање сарадње између копнених група и поморских снага, а команданти и штабови ће добити праксу и усавршити своје вештине вођења трупа.

Војне вежбе ће се одвијати у две фазе: у првој фази ће на Далеком истоку бити распоређене трупе, а морнаричка група ће се повећати у северној и далекоисточној морској зони. У другој фази ће команданти и штабови одрадити управљање комбинованим групама трупа са практичном применом одбрамбених и офанзивних дејстава.

Основни војни маневри одржаће се на полигонима Источног војног округа „Цугол“, „Бамбурово“, „Радигино“, „Успеновски“ и „Бикински“, као и на полигонима авијације и ПВО „Литовко“, „Новосељско“, „Телемба“ и „Бухта Ана“, у водама Беринговог и Охотског мора, Авачинског и Кроноцког залива. На полигону „Цугол“ у заједничким практичним дејствима ће учествовати и кинески војници.

У маневрима ће учествовати органи војне управе, јединице Источног и Централног војног округа, снаге Северне флоте, јединице ваздушно-десантних снага и војно-транспортне авијације ваздушно-космичких снага Русије.

BBC: У вежбама учествује толико трупа као у једној од највећих битака у Другом светском рату

ББЦ оцењује да је реч о вежбама највећим од Хладног рата које долазе баш у тренутку веома заоштрених односа између Русије и НАТО-а, којим доминирају САД. 

Главни циљ им је, како наводи даље ББЦ, да се види и увежба што брже премештање масовних војних трупа са запада на исток Русије. Војници, тешко наоружање укључујући и тенкове, авионе…прећи ће хиљаде километара, а размера те војне вежбе види се по томе што је толико трупа било ангажовано у једној од највећих битака у Другом светском рату, истиче још ББЦ. 

Сад, поставља се питање зашто се толике војне вежбе одржавају баш у овом тренутку? 

Најпре, наводи ББЦ, председник Русије Владимир Путин је јасно рекао да су његови приоритети у новом мандату модернизација војске укључујујћи и нуклеарно наоружање. Такође, не треба заборавити да Русија има бар милион припадника војске. 

Исто тако, напомиње даље ББЦ, оволике војне вежбе су до сада невиђене за Русе и требало би да покажу снагу земље али и председника Путина, односно да покажу остатку света да им санкције које су им наметнуте не могу ништа. 

ББЦ затим подсећа и да је Русија скоро завршила одржавање још једне велике војне вежебе и то у Медитерану, када су “мишиће” показивали војни авиони и бродови. 

Све то наравно, посмартра НАТО. 

Портпарол те алијансе рекао је да свака земља има право да одржава војне вежбе, и да је то уреду све док се оне одржавају и припремају на транспарентан и јасно предвиђен начин. 

НАТО, с друге стране, већ дуже време гомила трупе у источној Европи, након руске анексије Крима, због чега је Путин и “заратио” са остатком света. Русија наравно сматра да Алијанса то намерно ради како би је провоцирала и подсећа на кључни оснивачки стуб НАТО – да се не сме ширити према границама Русије. А "пуч" у УКрајини сматра изрежираним од стране Запада. 

Ситуација је додатно погоршана након случаја тровања бившег двоструког руског агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Лидије који су без свести пронађени у Великој британији, поред једне клупе у Солчсберију. 

Након истраге утврђено је да су отровани нервним агенсом “новичок” који се наводно производи само у Русији. 

Епилог те кризе: Протерани руски амбасадори из земаља чланица НАТО, али и контра мера Москве.

Глас јавности / Агенције / од 11.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR