Glas Javnosti

NAJNAPETIJI IZBOI DO SAD: Zatvorena birališta u Brazilu, izbori kao referendum

Svet
Autor: Glas javnosti

U Brazilu je održan drugi krug predsedničkih izbora, na kojima su građani birali između dva oštro suprotstavljena politička lidera, desničara Žaira Bolsonara i levičara Luisa Inasija Lule da Silve. Na osnovu 50,9 odsto prebrojanih glasova, Bolsonaro vodi sa 50,3 odsto u odnosu na Da Silvu koji je osvojio 49,7 odsto.

Konačni rezultat trebalo bi da bude poznat u roku od nekoliko sati posle zatvaranja biračkih mesta jer Brazil izbore sprovodi elektronski.

Glasanje su obeležili navodi da su Bolsonarove pristalice pokušavale da suzbiju izlaznost glasača za koje se pretpostavlja da bi glasali za da Silvu, piše N1.


Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Lula Da Silva ima prednost, ali su se politički analitičari složili da je trka postala neizvesnija poslednjih nedelja.

Da Silva se u kampanji fokusirao na svoja prva dva predsednička mandata (2003-2010), tokom kojih je naglo skočio izvoz iz Brazila, a desetine miliona prešle iz niže u srednju klasu.

Iako je mesecima delovalo da će bivši predsednik Da Silva lako pobediti na izborima, on je u prvom krugu 2. oktobra dobio 48,4 odsto glasova, a Bolsonaro, aktuelni šef države, 43,2 odsto.

Izbori su održani u referendumskoj atmosferi o dvema potpuno različitim vizijama budućnosti Brazila.

Bolsonaro je obećao da će konsolidovati oštar zaokret udesno posle mandata koji je obeležila jedna od najvećih stopa smrtnosti od kovida u svetu i široko rasprostranjeno krčenje amazonskih šuma.

Lula obećava veću društvenu i ekološku odgovornost.


Oko 120 miliona birača bilo je pozvano da glasa na izborima koji su održani elektronski, što je Bolsonaro kritikovao kao izbore podložne prevarama, izazivajući zabrinutost da možda neće priznati poraz, sledeći primer Donalda Trampa.

To je dodatno pojačalo napetosti na najpolarizovanijim izborima u Brazilu od povratka demokratiji 1985. godine posle vojne diktature protiv koje se Lula borio, a koju Bolsonaro, bivši oficir vojske, priziva s nostalgijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR