Glas Javnosti

NA OVE PODATKE UTICALA I PANDEMIJA: Južna Koreja zabeležila najmanji natalitet i najveći mortalitet u 40 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Južna Koreja je u avgustu ove godine zabeležila najmanji natalitet i najveći mortalitet u poslednjih 41 godinu, a u pitanju su posledice starenja stanovništva i pandemije koronavirusa, objavili su lokalni mediji.

„Tokom avgusta rođeno je 21.758 beba, što je 2,4 odsto manje u odnosu na isti mesec prethodne godine“, podaci su južnokorejskog Zavoda za statistiku koje je objavila novinska agencija Jonhap.

To je najmanji natalitet u bilo kojem avgustu od 1981. godine, prenosi N1.


Istočnoazijska zemlja suočava se sa starenjem stanovništva i smanjenjem broja novorođenčadi jer mnogi mladi ljudi izbegavaju brak i rađanje zbog nedostatka pristojnih prilika za posao, visokih cena stanova i visokih školarina za privatno obrazovanje.

Južna Koreja prošle je godine zabeležila najmanji natalitet na svetu.

U avgustu je zabeleženo i povećanje mortaliteta u ovoj zemlji, a umrla je ukupno 30.001 osoba, što je za 15,8 odsto više u odnosu na avgust prethodne godine.

Starenje stanovništva i posledice pandemije koronavirusa povećale su broj umrlih na rekordno visok nivo u avgustu.


Južna Koreja prvi put je 2020. godine zabeležila negativan prirodni priraštaj, a vlasti su uvele više podsticaja za porodice u cilju povećanja nataliteta.

„Uprkos pokušajima vlasti, ukupna stopa fertiliteta u zemlji, koja se odnosi na prosečan broj dece koju žena rodi u svom životu, iznosila je 0,81 u prošloj godini što je smanjenje u odnosu na 0,84 u 2020. godini“, prenela je agencija Jonhap.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR