Glas Javnosti

NA HAVAJIMA PAKLENO: Najveći vulkan na svetu izbacuje lavu 60 metara u vis (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Najveći aktivni vulkan na svetu eruptirao je u ponedeljak, a stanovnici Havaja, gde se nalazi vulkan Mauna Loa, upozoreni su da se pripreme na moguću evakuaciju, ako ne zbog neposredne opasnosti od lave, onda zbog rizika od padanja vulkanskog pepela i krhotina.

“Tokovi lave retko predstavljaju direktnu opasnost za ljudske živote, ali mogu biti izrazito destruktivni za infrastrukturu”, rekla je dr Džesika Džonson, britanska geofizičarka.

Vulkan Mauna Loa je poslednji put eruptirao 1984, piše N1.


“Situacija se može brzo promeniti”

Zaposleni u hitnim službama ističu da u ovoj fazi erupcije evakuacija nije potrebna i nema naznaka da će posledice zahvatiti naseljena područja.

Tokovi lave trenutno su ograničeni na područje u podnožju vulkana gde niko ne živi, ali situacija se pomno posmatra.

Američka geološka služba (USGS) izvestila je da je prema događajima u prošlosti “rane faze erupcije Maune Loe mogu biti vrlo dinamične, i lokacije i napredovanje toka lave brzo se menja”.

Ako se erupcija preseli izvan zidina kratera u podnožju, lava bi mogla ubrazano krenuti prema naseljima, dodali su.


Udvostručena populacija od zadnje erupcije

Više od 200.000 stanovnika Velikog ostrva na Havajima spremno je na sve dok god vulkan izbacuje lavu i do 60 metara u vis. Vlasti su ih upozorile da se spreme na najgore dok ostrvo prekrivaju pepeo i gusti dim, piše BBC.

Mauna Loa je od 1843. godine, kad je erupcija zabeležena prvi put, eruptirala 33 puta. Poslednji put se to dogodilo 1984. kad je populacija Velikog ostrva na Havajima bila puno manja.

Odonda se populacija udvostručila, pa se i zvaničnici sad mnogo više brinu nego pre 40 godina. Naime, tok lave još uvek se može promeniti i zapretiti lokalnim naseljima.

Osim toga, tokovi lave ispuštaju vulkanske gasove koji mogu uzrokovati teškoće s disanjem. Zato se situacija i dalje pomno prati.

“Mislim da bi svi trebalo da budemo pomalo zabrinuti. Ne znamo kuda tok ide, ne znamo koliko će trajati”, rekao je jedan stanovnik ostrva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR