Glas Javnosti

Mlada medicinska sestra sa sindromom uspavane lepotice spava i do dve nedelje

Svet
Autor: Glas javnosti

Bela Andreou je patila od nekontrolisanih napada sna od tinejdžerske dobi i rečeno joj je da „traži pažnju“ dok joj nije dijagnostikovan „sindrom uspavane lepotice“.

Medicinska sestra ima retko stanje koje joj ostavlja da spava i do 20 sati dnevno, a čak je i nateralo da drema na sopstvenoj rođendanskoj zabavi.


Bela Andreou pati od onoga što je nazvano sindromom uspavane lepotice i često je poznata po tome da drema tokom praznika, svirki i venčanja prijatelja gde je trebalo da bude deveruša. Ova 24-godišnjakinja se borila od kada je bila tinejdžerka i jednom joj je lekar opšte prakse rekao da „traži pažnju“, ali joj je prošlog meseca konačno dijagnostikovan Klajn-Levinov sindrom (KLS).

Bela iz Njukasla veruje da je već izgubila skoro godinu dana svog života u snu, ponekad spavajući i po dve nedelje. Uprkos bajkovitom imenu stanja, Bela kaže da je njeno iskustvo više bilo horor priča zbog koje se oseća kao "duh".


Medicinska sestra, koja trenutno leži u Devonu sa verenicom Meg, prvi put je doživela epizodu 2016. nakon što se prvi put napila na žurci sa rezultatima A nivoa, što ju je poslalo u 10-dnevni period magle mozga i spavanja koji je pogrešno shvatila. za njen prvi mamurluk. Između 17 i 18 godina, nastavila je da doživljava epizode ​​​​na svake četiri nedelje koje su trajale između sedam i 10 dana u isto vreme.

„Nekoliko meseci sam živela sa strahom da ću psihički poludeti, misleći da će me neko zatvoriti“, rekla je Bela. "Znala sam da nešto nije u redu sa mnom - moji roditelji su to opisali kao svetla su upaljena, ali nikog nema kod kuće."

Opisala je život sa KLS-om kao „u snu iz kojeg se zapravo ne budiš“. „Znate kada imate noćnu moru u kojoj padnete sa litice i onda se možete probuditi? Pa za mene je ta noćna mora konstantna 10 dana.


Doktori su takođe mislili da bi Belini simptomi mogli biti reakcija na kontraceptivnu pilulu - ali meseci skeniranja i testova da bi se isključili tumori, rak i epilepsija doveli su do nezvanične dijagnoze KLS. Od tada je saznala da stanje mogu da izazovu alkohol, stres i hormoni, zbog čega se njena prva epizoda dogodila ujutru njenog prvog mamurluka.

„Moji roditelji su bili odsutni u to vreme, ali su se onda vratili kući i videli me i pomislili da sam bila napadnuta, samo zbog toga koliko su simptomi izgledali ozbiljni. Nikada se više nisam napila u istoj meri kao što sam tad.“

Belin KLS je često ometao njene studije tokom A-nivoa i diplomu medicinske sestre na Univerzitetu Northumbria. U vreme kada je prvi put upoznala svoju verenicu Meg Stoun (25) preko Instagrama početkom prošle godine, dve godine nije imala nijednu epizodu spavanja.


Kasnije se preselila u Devon da živi sa Meg, ali ju je taj potez doveo u 10-dnevni san. "Nedostaje mi samo kada je u epizodi", rekla je Meg. "Ona je kao duh. Ona zapravo ne zna šta se dešava. Oči su joj otvorene, ali možete da vidite pravo kroz njih."

Bela kaže da oseća da je njoj i Meg ukradeno vreme od strane KLS-a, ali to što je njena verenica tamo da je podržava tokom epizoda zbližilo je par. Rekla je: "Meg i ja radimo sve zajedno - mi smo najbolji prijatelji. Onda kada odjednom postanem zombi nesposoban da uradi bilo šta, ona se često oseća kao da me je upravo izgubila."


Meg je dostigla tačku preloma kada je brinula o Beli u njenoj poslednjoj epizodi pre tri nedelje - i postavila video na TikTok kako bi pomogla u podizanju svesti o KLS-u i apelovala za pomoć. Meg je rekla: "Bio je to skoro vapaj za pomoć. Odvela sam je u hitnu pomoć i oni bi nas samo gledali kao da smo glupe - kao da ništa nije u redu sa njom. Niko nije imao pojma o KLS-u i bilo je smešno“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR