Glas Javnosti

MEDVEDEV: Strpljenje Rusije nije beskonačno, kada nestane leteće hipersonične rakete

Svet
Autor: Glas javnosti

Strpljenje Rusije nije beskrajno, a svaki kompromis ima granice iza kojih postoji pretnja po bezbednost i suverenitet zemlje, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu.

„Ako pravne institucije ne funkcionišu, zamenjuju ih druge koje su efikasne i sposobne da izraze volju konkretne države, a ne volju jednog broja zemalja. Nema smisla da se povinujemo odlukama pravnih struktura koje su zastarele ili potpuno diskreditovane. Ako se međunarodne konvencije ne primenjuju i ne sprovode se sudske odluke koje zemlje priznaju, onda radi topovska i raketna artiljerija, pa čak lete i hipersonične rakete“, kazao je Medvedev.

Raspadom SSSR-a odnos snaga u svetu se promenio
Nakon raspada SSSR odnos snaga u svetu se radikalno promenio, a „neke jake zemlje“, kao što su SAD i zemlje NATO-a, počele su to da doživljavaju kao svoju ličnu pobedu, kao i pobedu doktrine koja je služila njihovim nacionalnim interesima, konstatovao je Medvedev.


„Upravo tada su počeli da govore o kraju istorije, konačnom trijumfu liberalne ideologije koja predstavlja krajnju tačku sociokulturne evolucije čovečanstva“, rekao je Medvedev.

On je dodao da Zapad sprovodi ekonomsku dominaciju, političku i vojnu ekspanziju pozivajući se na principe „demokratije“, dok u stvari suzbija sve pokušaje da se ne živi po obrascima koje su oni stvorili.

Takođe je primetio da su SAD i njihovi saveznici, nakon što su se proglasili pobednicima u Hladnom ratu i smatrajući se glavnim u svim međunarodnim institucijama, izvrnuli samu suštinu ključnih principa na kojima se zasniva delovanje takvih organizacija.

Medvedev je istakao da zemlje kolektivnog Zapada danas iskrivljuju suštinu međunarodnog prava, uvek u svojim interesima.

Zadatak Rusije
Zadatak Rusije je, po rečima Medvedeva, da vrati svetski poredak principima jednakosti i saradnje, a ne diktata i dominacije.


„Rusija se uvek zalagala i dosledno će se zalagati za realizaciju principa suverene ravnopravnosti u međunarodnim odnosima. U tom cilju treba zajedno delovati. Samo naše koordinisane akcije omogućiće da se konačno uspostavi svetski poredak koji nije zasnovan na sili, nego na pravdi, na vladavini prava, kako bi se ponovo vratila vera u prave vrednosti međunarodnog prava“, rekao je Medvedev.

On je dodao da treba završiti izgradnju multipolarnog sistema svetskog poretka gde će suverenitet zemalja imati ključni značaj i posebnu vrednost.

Medvedev je konstatovao da će se međunarodno pravo u bliskoj budućnosti transformisati u skladu sa novim svetskim poretkom – „stari poredak je zastareo, zameniće ga multipolarni sistem odnosa između država“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR