Glas Javnosti

Zašto Nemci ne žele da Erdogan ponovo pobedi?

Svet
Autor: Glas javnosti

Većina nemačkih građana smatra da bi ponovni izbor Erdogana za predsednika Turske bio loš za nemačko-turske odnose, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja “Nemački trend”.

U Turskoj se u nedelju 14. maja održavaju predsednički izbori, a više od dve trećine (68%) ispitanih nemačkih građana smatra da bi moguća izborna pobeda aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana mogla da optereti nemačko-turske odnose.

Taj stav preovladava u svim slojevima društva i među pristalicama svih političkih stranaka, pokazuje aktuelno ispitivanje javnog mnjenja “Nemački trend” (Deutschlandtrend) koje za javni servis ARD sprovodi institut “Infratest dimap”.


Samo manjina (9%) veruje da bi Erdoganov reizbor bio dobar za odnose dveju zemalja. Ujedno, gotovo svaki četvrti Nemac (23%) ne može ili ne želi da se izjasni o tom pitanju.

Demohrišćani slabiji, Liberali jači nego prethodnih meseci


Manjih promena ima što se tiče podrške političkim strankama. Da se ove nedelje održavaju izbori, opozicioni demohrišćani (CDU/CSU) osvojili bi dva odsto glasova manje nego prošle nedelje, što je najslabiji njihov rezultat od početka februara. Ipak, sa ukupno 28 odsto glasova, i dalje bi bili najjača politička snaga.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) poboljšala se za jedan odsto i ukupno bi osvojila 18 procenata glasova. Vladajući Zeleni i opoziciona Alternativa za Nemačku bi sa osvojenih 16 odsto glasova ostvarili isti rezultat kao i prošle nedelje.


Takođe vladajući Liberali (FDP) dobili bi jedan odsto glasova više – ukupno osam procenata, što je njihov najbolji rezultat od septembra prošle godine. Opoziciona Levica bi sa pet odsto glasova ponovila prošlonedeljni rezultat.

Glas javnosti/V05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR