Glas Javnosti

MEDVEDEV: Kijevski režim, to su ratni zločinci

Svet
Autor: Glas javnosti

Međunarodna istražna komisija UN treba da obrati pažnju na zločinački režim u Kijevu da objektivno proceni koliko je nemilosrdno utapao krvi Donbas celih osam godina, sve dok Rusija nije pokrenula Specijalnu vojnu operaciju, istakao je bivši predsednik Rusije.

Ako članovi Međunarodne istražne komisije UN zaista žele da pronađu genocid i ratne zločine u Ukrajini, onda treba da prestanu da se ponašaju kao krtice, da dobro protrljaju oči i da pogledaju u pravom smeru, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

Tako je prokomentarisao izjavu šefa komisije Erika Mozea da istraga nije pronašla dovoljno dokaza da bi optužila rusku vojsku za genocid. Međutim, Erik Moze je tada pomenuo nekakav "veliki broj ratnih zločina" koje je počinio "ko zna ko", napisao je Medvedev na Telegramu.


Prema rečima Medvedeva, potrebno je da se pogleda u "pravom smeru", ka zločinačkom režimu Kijeva i objektivno da se proceni koliko je nemilosrdno utapao u krvi Donbas celih osam godina, sve dok Rusija nije pokrenula Specijalnu vojnu operaciju.

"Konvencija UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida kaže da genocid podrazumeva dela počinjena sa namerom da se u celini ili delimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa kao takva. To je upravo ono što kijevski režim radi od 2014. godine", istakao je Medvedev.

Prema podacima Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, tokom godina oružanog sukoba u Donbasu ubijeno je više od 3.000 civila, podsetio je bivši predsednik Rusije.


"Samo 2014. godine, na teritorijama koje su proglasile nezavisnost od zločinačkog režima u Kijevu, ubijeno je skoro 2.000 ljudi, više od 4.000 civila je ranjeno. Osam godina je civilno stanovništvo Donbasa bilo podvrgnuto masovnom granatiranju, usled čega su stradale žene, deca i starci. Namera kijevskih nitkova da ubijaju stanovnike Donbasa i čine ratne zločine je očigledna", napisao je.

Koji su dokazi još potrebni, upitao je Medvedev "licemere iz komisije", i zaključio da nemaju savesti kad mogu da traže dokaze za genocid na ruskoj strani.

Specijalna vojna operacija mora da traje dok se njeni ciljevi u potpunosti ne ostvare, do konačne pobede nad onima koji su svoj narod osam godina podvrgavali zlostavljanju i istrebljivanju, zaključio je Medvedev.


"I neka su prokleti, bez obzira na to kako su njihovi postupci pravno definisani. Neka gore u paklu", napisao je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR