Glas Javnosti

MEĐUNARODNA ISTRAGA O SEVERNOM TOKU BEZ PODRŠKE U SAVETU BEZBEDNOSTI

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija i Kina predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rezoluciju o formiranju komisije koja bi se bavila istragom diverzije na gasovodima "Severni tok", ali ona nije prihvaćena.

Rezoluciju su podržale tri države, niko nije bio protiv, dok je 12 bilo uzdržano. Bilo je potrebno da devet država glasa "za", da bi rezolucija prošla.

Da je rezolucija bila usvojena, Savet bezbednosti bi zatražio od „generalnog sekretara UN da formira međunarodnu nezavisnu istražnu komisiju za sprovođenje sveobuhvatne, transparentne i nepristrasne međunarodne istrage svih aspekata čina sabotaže na gasovodima Severni tok i Severni tok 2, uključujući identifikaciju izvršilaca, sponzora, organizatora i saučesnika“.

Generalni sekretar UN bi dobio 30 dana da podnese izveštaj Savetu bezbednosti o modalitetima za formiranje takve komisije.

Trenutno Švedska, Danska i Nemačka sprovode sopstvenu istragu o incidentu.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti je saopštio da Moskva ozbiljno sumnja u transparentnost istrage Švedske, Nemačke i Holandije o sabotaži na gasovodima "Severni tok", prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR