Glas Javnosti

KAKO JE DOPREMLJEN EKSPLOZIV ZA NAPAD NA SEVERNI TOK: Ovo su novi detalji!

Svet
Autor: Glas javnosti

Strani mediji obelodanjuju niz novih saznanja o napadu na gasovod Severni tok.

Mogući organizatori eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ iznajmili su jedrilicu pod nazivom „Andromeda“ kako bi prevezli eksploziv na mesto gde je organizovana sabotaža u Baltičkom moru, objavio je nemački list „Špigl“.

„U slučaju terorističkog napada na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru isplivavaju novi detalji. Brod na kome su diverzanti, kako se pretpostavlja, prevezli eksploziv je jedrilica Andromeda sa matičnom lukom Brege na ostrvu Rigen“, piše list pozivajući se na izvore u resorima.

Kako se navodi, jedrilicu tipa „Bavaria kruzer 50“ dugu 15 metara „grupa zasad neidentifikovanih lica“ koja su koristila „falsifikovana dokumenta u cilju prikrivanja“ iznajmila je preko neimenovane čarter kompanije sa ostrva Rigen.

„Špigl“ je objavio i fotografiju broda, prenosi Sputnjik.



Izvori lista tvrde da je jedrilica isplovila iz luke Rostok-Varnemunde, a početkom septembra nakratko je pristala u luci Vik koja se nalazi na severu ostrva.

Čarter firma koja iznajmljuje jedrilicu odbila je da objavi detalje o klijentima koji su iznajmili plovilo prošlog septembra. Međutim, nemačko tužilaštvo potvrdilo je „Špiglu“ da je na jedrilici izvršen pretres u januaru ove godine „u vezi sa sumnjivim iznajmljivanjem“.

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2". U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Takođe, Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR