Glas Javnosti

Masovna otpuštanja u Nemačkoj: Ekonomija na ivici restrukturiranja

Svet
Autor: Glas javnosti

Vrednost ovog indeksa je u proteklim mesecima takoreći u konstantnom padu.

Nije bolje stanje ni kada su banke u pitanju, a novi šef Bajera, Bil Anderson, najavio je novu strukturu farmaceutskog giganta i stavio do znanja da će biti manje zaposlenih.

Kako se navodi, jedan od razloga jesu troškovi energije koja je u Nemačkoj sve skuplja, a tu je još i politika koja traži klimatski neutralnu proizvodnju.

- Naš svet rada postaje sve brži i kompleksniji. Promena je normalno stanje, a na to moramo da pronađemo odgovor - kaže Juta Rump iz Instituta za zapošljavanje i svet rada u Ludvigshafenu.


Ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, pokazala su da nije najbolja situacija ni za samozaposlene i kompanije sa manje od devet zaposlenih u Nemačkoj. Džimdo-ifo indeks poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji minhenski institut objavljuje od avgusta 2021. godine, u januaru je pao na minus 22,6 poena sa decembarskih minus 17,5 poena.

Vrednost ovog indeksa je u proteklim mesecima takoreći u konstantnom padu. Veliki broj anketiranih samozaposlenih, čak 47,9 odsto, se u januaru žalio na mali broj narudžbina, navodi se na sajtu IFO.

- Opšte ekonomsko okruženje je sve nepovoljnije za samozaposlene - zaključuje stručnjak IFO Katrin Demelhuber.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR