Glas Javnosti

Mark Zakenberg planira izgradnju najveće kuće u SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Veći od Central parka, njegov havajski kompleks imaće nekoliko vila, podzemni bunker i, iz nekog razloga, selo i 11 kućica na drveću povezanih konopčanim mostovima.

Kada se radi o milijarderima, njihova opsesija velikim imanjima i luksuznim vlasništvima ne prestaje da iznenađuje. Ken Grifin i Mark Zuckerberg su samo dva primera ljudi koji, vođeni svojim ogromnim bogatstvom, planiraju izgraditi nekretnine koje izazivaju pažnju i divljenje.


Grifinova ambicija da izgradi drugu najskuplju kuću na svetu u Palm Biču, vrednu čak 1 milijardu dolara, nekako bledi u poređenju sa Zuckerbergovim projektom - Koolau Ranch na ostrvu Kauai. Ovaj kompleks, vredan 270 miliona dolara, predstavlja jedno od najvećih ličnih građevinskih poduhvata u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Zuckerberg, čovek poznat po jednostavnom stilu oblačenja, odlučio je potrošiti veliku sumu novca na prostran, samoodrživi kompleks koji se prostire na najmanje 5700 kvadratnih metara. Sa dve rezidencije od ukupno 30 spavaćih soba, bazenima, saunama, konferencijskim salama i bibliotekom, ovaj kompleks obećava luksuz na nivou bajke.


Posebno intrigantno, kuće će biti povezane podzemnim tunelom, pružajući dozu tajanstvenosti i ekskluzivnosti. A tu je i veliki bunker, zvučno izolovan i opremljen dnevnim boravkom, bibliotekom i izlazom za bekstvo - gotovo poput scenarija iz filma o Džejmsu Bondu.

Međutim, ovaj raskošni projekt nije prošao neprimećeno. Online peticija s preko 1 milion potpisa zahteva da Zuckerberg prestane s "kolonizacijom" havajske države. Bez obzira na kontroverze, Zuckerberg planira imati sopstveni izvor vode i hrane na posedu, zajedno s impresivnim sadržajima poput teretane, sauna, bazena, hidromasažne kade i teniskog terena.


I dok Zakerberg nastavlja s ambicioznim planovima, lokalno stanovništvo izražava svoje nezadovoljstvo, videći ovaj luksuzni kompleks kao oblik neo-kolonijalizma. Incidenti poput izgradnje zida koji blokira pristup plaži i pravne borbe sa komšijama samo dodaju tenziju ovom projektu. Čini se da iako Zakerberg teži stvaranju raja na zemlji za sebe, njegova vizija susreće otpor i kontroverze od strane onih koji smatraju da se nečim takvim narušava njihov lokalni identitet i prostor.

Glas javnosti/LL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR