Glas Javnosti

MAKRON PORUČIO PROIZVOĐAČIMA NAFTE: Povećajte proizvodnju i oborite cene

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas države proizvođače nafte da povećaju njenu proizvodnju i da time obore cene tog energenta u svetu, koje su skočile zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Na kraju samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) u Nemačkoj, Makron je rekao da cene nafte dovode evropske ekonomije u "neodrživu" situaciju.
Makron je pozdravio razgovore članica G7 o ograničenju cene nafte kao "veoma dobru ideju", ali je dodao da su "teškoće tehničke prirode".


On je kazao da je od ključne važnosti da sve zemlje koje su veliki kupci nafte budu uključene u potencijalni sporazum o ograničenju njene cene kako bi on bio efikasan, piše Ekapija.

Predsednik Francuske je naveo i da zemlje proizvođači nafte imaju "ogromnu odgovornost", s obzirom na "kolektivnu zavisnost" drugih od njih.



Makron je rekao da je sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarao o povećanju proizvodnje nafte i izrazio nadu da će američki predsednik Džozef Bajden dobiti "pozitivan odgovor" u razgovorima o nafti tokom predstojeće posete Saudijskoj Arabiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR