Glas Javnosti

KOJE SU ŠANSE DA NAFTA DOSTIGNE 180 DOLARA PO BARELU: Svetu preti energetska kriza ali stručnjaci kažu drugačije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Male su šanse da barel nafte dostigne cenu od 180 dolara, kao što su pojedini analitičari najavljivali nakon dogovora lidera zemalja članica Evropske unije o zabrani uvoza ruske nafte, ocenila je danas glavna urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković.

Početkom nedelje, kada su lideri zemalja članica Evropske unije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte dopremljene brodovima, nafta je odmah poskupela na berzama i cena je skočila na 120 dolara kada je objavljena vest o usvajanju šestog paketa sankcija.

"Čuli su se neki komentari iz sveta da bi - zbog povećane potražnje za sirovom naftom i nesklada ko će kupovati rusku, a ko naftu od drugih prodavaca - moglo da dođe do poskupljenja. Uvek se to javi kad su neke takve političke priče, pa je vest bila da nafta može stići i do 180 dolara. Ja mislim da su jako male šanse za to", rekla je Jelica Putniković za RTS.



Ona je ocenila da rusku naftu neće kupovati članice EU i zemlje koje su uvele sankcije Rusije, podsetivši da su izuzete Mađarska, Slovačka i Češka, koje dobijaju naftu naftovodom iz Rusije.

"Nije baš presečeno da niko ne može da kupi. Verujem da neće biti astronomskog poskupljenja, kao što neki analitičari najavljuju", rekla Putniković.

Komentarišući odluku Vlade Srbije da produži Uredbu o usklađivanju cena naftnih derivata za još mesec dana, Putniković je ocenila d je Vlada zamrzavanjem cena jedne vrste benzina i jedne vrste dizela pomogla građanima, ali i privredi, s namerom da na taj način čuva ekonomiju i standard građana.

"Znamo da je cela Evropa, pa i Srbija, pogođena inflacijom i svi se trude, pa i naša Vlada, da nekako usklade promene na svetskim tržištima sa cenama kod kuće", rekla je ona.

Komentarišući cene peleta, Putniković je ukazala da je taj energent poskupeo zbog velike potražnje i straha jer su ljudi počeli da kupuju ogrev ranije nego inače.

"Verujem da će se na kraju sve srediti. Čuju se međusobne optužbe, ali nije manjak drveta u Srbiji, nego samo treba da se uspostavi jedna ravnoteža", ocenila je glavna urdnica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR