Glas Javnosti

MAKRON : Nacrt zakona o eutanaziji u izradi

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da bi do kraja leta trebalo da bude završen nacrt zakona o eutanaziji. Makron nije rekao da li podržava da eutanazija ili pomoć u samoubistvu budu dozvoljene u Francuskoj. Francuski predsednik je naveo da će se rasprava o tom pitanju nastaviti, kao i da je o tome potreban konsenzus.

Francuska mora da poboljša dostupnost palijativne nege, rekao je Emanuel Makron. Francuski predsednik je najavio da bi do kraja leta trebalo da bude završen nacrt zakona o eutanaziji ali i da će se predlog zakona nadovezati na rad grupe sačinjene od građana Francuske - njih 184. 

Oni su raspravljali o tom pitanju od decembra prošle godine. Grupa je završila rad ovog vikenda, a 76 odsto članova grupe saglasni su da treba da se favorizuje mogućnost nekog oblika eutanazije onima koji to žele, preneo je Rojters.

Makron nije rekao da li podržava da eutanazija ili pomoć u samoubistvu budu dozvoljene u Francuskoj. Francuski predsednik je naveo da će se rasprava o tom pitanju nastaviti, kao i da je o tome potreban konsenzus. Francuski nacionalni savet lekara saopštio je da se protivi uključivanju lekara u eutanaziju.

Asistirano samoubistvo, pri kojem medicinsko osoblje daje sredstva pacijentu da se ubije, ili dobrovoljna eutanazija, pri kojoj lekar ima aktivnu ulogu da okonča život osobe koja to zahteva, dozvoljeni su u nekoliko zemalja u Evropi. Asistirano samoubistvo je legalno u Švajcarskoj od četrdesetih godina prošlog veka.

Eutanazija je legalna u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu i Španiji, a prošle godine jedan Italijan, paralizovan 12 godina zbog saobraćajne nesreće, okončao je život asistiranim samoubistvom, što je prvi takav slučaj u Italiji. U drugim zemljama EU vode se žestoke debate, uključujući Portugaliju.

Pojedine zemlje prihvataju samo pasivnu eutanaziju, pri kojoj se, na zahtev pacijenta, neki medicinski tretmani prekidaju, uzrokujući smrt, podseća britanska agencija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR