Glas Javnosti

Francuzi protestuju: Makron najavio nove mere za uštedu vode

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je danas nove mere za uštedu vode odbacujući višenedeljna politička previranja zbog penzione reforme. Desetine demonstranata koji ga pozivaju da podnese ostavku okupilo se u alpskom selu Savin-le-Lak uoči njegovog dolaska.

Dve osobe su uhapšene pre nego što je i stigao na obalu najvećeg rezervoara slatke vode u zapadnoj Evropi.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Manu, teško nama ako ćeš upravljati vodom kao što si radio sa penzijama".

"Postoji spor oko reforme, ali to ne znači da bi sve ostalo trebalo da stane. Moramo da nastavimo da radimo", rekao je Makron novinarima.

Makron je istakao da će od svih grana privrede biti zatraženo da smanje potrošnju vode do leta - ne samo u poljoprivrednom sektoru koji guta vodu, već i u energetici, industriji, turizmu i zabavi.


Posle toplotnog talasa prošlog leta i rekordno malog broja padavina ove zime, Makron je rekao da želi da se u Francuskoj uvede recikliranje 10 odsto sve vode do 2030. godine.

"Odlučili smo da za pet godina pokrenemo 1.000 projekata za recikliranje i ponovnu upotrebu vode. Želimo da ponovo iskoristimo 300 miliona kubnih metara ili 3.500 boca vode po Francuzu godišnje", rekao je Makron.

Francuska trenutno reciklira manje od jednog procenta svoje vode.

Prošlo leto je bilo najtoplije zabeleženo u Evropi. Zima je takođe bila posebno suva u Francuskoj, sa rekordnim periodom od 32 dana bez značajnijih padavina ranije ove godine.

Nivoi podzemnih voda u zemlji su 1. marta bili 80 odsto niži od proseka.


Makronov plan za vodu, međutim, u senci je protesta i nezadovoljstva zbog njegovog penzionog plana koji uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju 62 na 64 godine.

Makronova vlada je 16. marta izazvala bes naroda kada je usvojila zakon tako što je zaobišla glasanje u parlamentu pozivajući se na klauzulu Ustava.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR