Glas Javnosti

MAKRON DOLIVA ULJE NA VATRU: Francuski predsednik doneo odluku koja će zapaliti njegovu zemlju

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron doneo je kranje neočekivanu odluku - odlučio je da progura sporni zakon o penzijama, zbog kog mesecima protestuju građani Francuske, bez glasanja, jer očigledno nema podršku parlamenta za njegovo usvajanje, saznaju francuski mediji iz dobro obaveštenih izvora.

Analitičari očekuju da ovaj potez napravi još veći haos u Francuskoj, nakon nedelja protesta i štrajkova koji su poremetili javni prevoz.

Inače, danas je gornji dom francuskog parlamenta (Senat) odobrio zakon kojim se povećava starosna granica za penziju sa 62 na 64 godine.

Međutim, u Narodnoj skupštini, donjem i moćnijem domu, stranka Makrona i njeni saveznici imaju tek neznatnu većinu i nije bilo jasno da li imaju dovoljno glasova.

O kakvoj se reformi radi?

Ključna promena koju predviđa tekst reforme je pomeranje granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine od 2030. godine. U većini evropskih zemalja ova granica je već pomerena, ali Francuzi smatraju da reforma pogađa najugroženije.

Premijerka Elizabet Born ponavlja da je reforma „pravična“, da je njen smisao da se očuva francuski model penzijskog osiguranja koji se zasniva na redistribuciji sredstava. Slično kao u Srbiji, zaposleni u Francuskoj uplaćuju doprinose koji se ulivaju u penzijski fond iz koga se plaćaju penzije. Trend starenja stanovništva koji je snažan u Evropi, kao i potresi na tržištu rada, poremetili su ravnotežu koja je neophodna da bi sistem funkcionisao.

Sve je više penzionera, a sve manje zaposlenih koji plaćaju doprinose. Francuska premijerka govori o neophodnosti da se sistem „uravnoteži“, kako bi se izbeglo da se penzije finansiraju iz kredita. Većina zaposlenih će, dakle, morati da radi dve godine duže, ukoliko reforma bude usvojena.


Odlazak u penziju sa 62 godine biće i dalje moguć za invalide i onima sa narušenim zdravljem, među kojima je najviše radnika. Vojska, policija i vatrogasci, kao i medicinske sestre u državnim bolnicama i dalje će imati pravo da se ranije penzionišu. Iz ove reforme izuzeti su i radnici koji rade od svoje 14. ili 16. godine, koji će moći da odu u penziju sa 58 odnosno 60 godina.

Starosna granica za odlazak u penziju ostaje 67 godina. Puna penzija se ostvaruje pod uslovom da se doprinos plaća dovoljno dugo. Druga važna mera u reformi penzionog sistema odnosi se upravo na dužinu plaćanja doprinosa – sa 42 na 43 godine – koja treba da stupi na snagu 2027, a ne 2035. kako je ranije predviđeno.

Protesti, sukobi i paralisani gradovi

Nakon objave vlade o penzionoj reformi, širom Francuske buknuli su protesti. Na hiljade ljudi marširalo je brojnim gradovima u Francuskoj, dok je najveći broj njih zabeležen u Parizu.

Više puta došlo je do sukoba sa policijom, koja je na demonstrante bacala suzavce, a oni su odgovarali paljenjem kanti i delova grada.

Kasnije, zaposleni u gradskoj komunalnoj službi za čistoću i odnošenje otpada u Parizu počeli su štrajk, nezdovojlni najavljenim reformama penzionog sistema, a u javnosti je počeo strah zbog gomilanja smeća i masovne pojave pacova na pariskim uilicama.

U većem delu Pariza smeće se više uopšte ne sakuplja i skoro 5.000 tona otpada nagomilalo se na ulicama, što nervira građane, trgovce i turiste, ali za sada se ne nazire mogućnost da se kriza prevaziđe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR