Glas Javnosti

DESETINE HILJADA PROTESTVOVALO NA ULICAMA ŠIROM FRANCUSKE : Borba protiv reforme Penzionog sistema

Svet
Autor: Glas javnosti

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su u Parizu i drugim gradovima širom Francuske protiv reforme penzionog sistema koju opisuju kao nepravednu prema radnicama.

Na protestima, koji su se poklopili sa Međunarodnim danom žena, Francuzi su nastavili da iskazuju gnev zbog plana predsednika države Emanuela Makrona da podigne starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Otpor će biti nastavljen narednih dana, pošto su mašinovođe, zaposleni u rafinerijama, skupljači smeća i drugi ​​radnici objavili da će nastaviti sa štrajkom.

Cilj sindikata, koji traže da vlast odustane od reforme, je da nastave da vrše pritisak na vladu dok Senat ove nedelje raspravlja o promeni zakona o penzijama.

Feminističke aktivistkinje navode da bi reforma penzionog sistema dodatno produbila rodne nejednakosti u kompanijama, gde su plate žena u proseku 15,8 odsto niže od zarada muškaraca.

Poslanica krajnje levice Klementin Oten, učesnica demonstracija u Parizu, rekla je da postoje dva razloga za protest, jedan je tradicionalni osmomartovski zahtev za jednakost, a drugi povlačenje zakona o penzijama „koji će žene učiniti siromašnijim“.


Ako vlast sprovede reformu, uz povećanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju, biće neophodne i 43 godine radnog staža za dobijanje pune penzije, a predviđene su i druge mere. Vlada tvrdi da je reforma neophodna kako bi penzioni sistem ostao solventan, budući da je francusko stanovništvo u proseku sve starije i da se očekivani životni vek produžava.

Juče je milion demonstranata protestovalo u gradovima i mestima širom Francuske, što je, prema navodima sindikata, najveći broj protivnika reforme na ulicama od izbijanja protesta u januaru.

Istraživanja javnog mnjenja kontinuirano pokazuju da se većina francuskih birača protivi penzionoj reformi.

Zvaničnici su naveli da će sutra biti ozbiljnih poremećaja u železničkom i metro saobraćaju u Parizu, kao i prethodnih dana. Očekuje se da na francuskim aerodromima bude otkazana trećina letova.

Sindikati navode da su isporuke nafte u Francuskoj danas bile obustavljene drugi dan zaredom zbog štrajkova zaposlenih u rafinerijama. Da nastave štrajk odlučili su i skupljači smeća u Parizu prenosi Beta/AP

Makron je obećao da neće odustati od reforme, koju opisuje kao ključnu za sprovođenje njegovih ekonomskih politika, dok poslanici levice navode da bi kompanije i bogataši trebalo više da doprinesu finansiranju penzionog sistema.

Sindikati su za subotu najavili nove demonstracije širom zemlje. Iako će Senat najverovatnije usvojiti izmene zakona o penzijama, sindikati se nadaju da će štrajkovima i protestima primorati vladu na ustupke.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR