Glas Javnosti

LOŠE PROGNOZE ZA EVROPSKU UNIJU: Ekonomski pad, rast cena, troškova života, nezaposlenosti…

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija objavila je prognozu ekonomskog rasta za narednu godinu po kojoj će 19 članica evrozone skliznuti u recesiju tokom zime, dok će se inflacija zadržati duže nego što se očekivalo zbog visokih cena energenata i pada kupovne moći potrošača.

Jesenja prognoza Evropske komisije predviđa ekonomski pad poslednja tri meseca ove i prvih meseci 2023. godine, navodeći da će visoke cene energenata, rastući troškovi života, visoke kamate i usporavanje globalne trgovine "gurnuti EU, evrozonu i većinu država članica u recesiju u poslednjem kvartalu ove godine", javlja AP, prenosi Fonet.

Prognoze rasta za celu 2023. godine su revidirane na 0,3 odsto sa 1,4 odsto, koliko su bile procene u julu.

Inflacija će dostići cilj kasnije nego što se očekivalo, krajem godine, i ići će do 8,5 odsto u 2022. godini, odnosno do 6,1 odsto u 2023. godini u evrozoni.

To je povećanje od jedan odsto za 2022. godinu, odnosno više od dva odsto koliko se prognoziralo za 2023. godinu, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Evropska komisija prognozirala je da će stopa nezaposlenosti sa 6,8 odsto ove godine porasti na 7,2 odsto u 2023. godini, a onda se očekuje smanjenje na sedam odsto u 2024. godini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR