Glas Javnosti

NIJE NI NA ZAPADU LAKO: Inflacija u Nemačkoj premašila 10%

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Nemačkoj su visoke cene energije i hrane gurnule stopu inflacije preko praga od 10% u oktobru.

Građani se, prema prognozama ekonomista, moraju pripremiti na još veća poskupljenja, prenosi SEEbiz.
Potrošačke cene u oktobru su u odnosu na isti mesec prošle godine porasle 10,4%, objavio je u petak preliminarne podatke Federalnog zavoda za statistiku. U septembru je zabeležena inflacija od 10%, što je već najveća stopa u poslednjih 70 godina.

Visoka inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, što guši ličnu potrošnju, koja je važan element ekonomskog rasta. Potrošači su u oktobru morali platiti 43% više energije nego godinu pre.
Hrana je u istom periodu poskupela 20,3%.
Zasad nema znakova slabljenja inflacije, a prema projekcijama ekonomskog instituta Ifo, građani će ipak morati trpeti znatno više cene. Oko 97% trgovaca mešovitom robom planira da naplaćuje više za svoju robu.
- Talas inflacije još nije prekinut. Povrh svega, visoki troškovi energije još nisu u potpunosti preneseni na potrošače - rekao je Ifo stručnjak Timo Wollmershäuser.
I ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da će građani i preduzeća tek neko vreme osećati nedavno smanjenje veleprodajnih cena gasa.

U odnosu na septembar potrošačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji u oktobru su porasle 0,9%, pokazuju podaci.
Vlada u Berlinu planira pomoći potrošačima i preduzećima s odbrambenim štitom od 200 mlrd EUR zbog snažnog rasta cena energije. Tim bi novcem trebalo da finansira i kočnicu poskupljenja gasa i struje, no detalji celog plana još nisu razrađeni, piše portal Ekapija.
Vlada je za sada odlučila da će se račun za gas podmiriti jednom u decembru.
Stope inflacije poput sadašnjih nisu viđene od ujedinjenja Nemačke. U staroj Saveznoj Republici Nemačkoj početkom 1950-ih beležene su stope od 10% i više, no tada se u obračunu koristila drugačija metodologija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR