Glas Javnosti

London i Pariz šalju novu vojnu pomoć Ukrajini; kineski izaslanik dolazi u Kijev

Svet
Autor: Glas javnosti

Velika Britanija, će u narednih nekoliko meseci Ukrajini poslati stotine novih dronova dometa od preko 200 kilometara, saopštila je danas britanska vlada, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio da je stigao u London na razgovore sa premijerom Rišijem Sunakom.

"Danas ce premijer Sunak potvrditi da će Velika Britanija obezbediti stotine raketa PVO i stotine novih jurišnih dronova dometa preko 200 kilometara, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

U tom cilju, u prošloj godini Velika Britanija je obučila 15.000 ukrajinskih vojnika za pripravnost na bojnom polju. U februaru je premijer najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo razviti novi program obuke za ukrajinske pilote kako bi podržao njihove napore u izgradnji novih ukrajinskih vazduhoplovnih snaga sa avionima F16 standarda NATO.

U saopštenju britanske vlade se navodi da je ovoga leta započeti prva faza letačke obuke za ukrajinske vojne pilote kako bi se osposobili da upravljaju različitim vrstama aviona.

"Ova obuka ide ruku pod ruku sa naporima Ujedinjenog Kraljevstva da u saradnji sa drugim zemljama, obezbedi Ukrajini borbene avione F16", navodi se u saopštenju iz Dauning strita.

Velika Britanija je prošle nedelje postala prva zemlja koja je počela da snabdeva Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa.

Četiri osobe su poginule tokom današnjeg ruskog raketnog napada na grad Avdijevka, izjavio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Prema njegovim rečima u ruskom raketnom napadu je pogođena i lokalna bolnica, prenosi Rojters. "Rusi su jutros zasuli grad raketnim projektilima. Pogođena je i bolnica", napisao je Kirilenko na svom Telegram kanalu.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar izjavila je danas da je situacija u oblasti Bahmuta veoma teška, da se odbrana grada nastavlja i da ruske snage prebacuju svoje desantno-jurišne jedinice ka predgrađima Bahmuta. Maljar je na svom Telegramu kanalu napisala da su ukrajinske trupe i pored toga nekoliko dana uspevale da napreduju, prenosi Interfaks Ukrajina. "Rusi ne menjaju svoje ciljeve. Prebacuju ka predgrađima Bahmuta svoje desantno-jurišne jedinice, navela je Maljar.

Ruske snage u Bahmutu nastavljaju napredovanje i zauzele su ključne višespratnice u zapadnom sektoru koje još uvek drže ukrajinske jedinice, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. "Sva pažnja je usmerena na ono što se dešava u Artjomovsku (Bahmut) i tamo, uprkos svim poteškoćama, naši momci napreduju. Čisti se zapadni deo grada sa višespratnicama, koji je pod kontrolom Ukrajine. Neprijatelj se uništava, imamo poboljšanja. Osvojene su višespratnice koje je ukrajinski režim smatrao ključnim" , rekao je Pušilin 

U blizini autobuske stanice u gradu Lugansku jutros su odjeknule dve eksplozije, izjavio je bivši ambasador Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik. "Dve eksplozije su zabeležene u blizini autobuske stanice u Lugansku, po svemu sudeći bile su to eksplozije raketnih projektila", objavio je Mirošnik na svom Telegram kanalu.


Ukrajinska vojska je 12. maja ispalila dve krstareće rakete na Lugansk, a u eksplozijama je ranjeno šestoro dece.

Misija LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine, tvrdi da su u napadu korišćeni britanski projektili Storm Šedou za koje je ranije potvrđeno da su već na raspolaganju zvaničnom Kijevu.

Šef paravojne plaćeničke organizacije Vagner Jevgenij Prigožin ponudio se ukrajinskoj vladi da joj otkrije položaje ruskih trupa, objavio je u nedelju američki dnevnik Vašington post, pozivajući se procurela dokumenta američke obaveštajne službe.

U izveštaju američkog dnevnika se podseća da su pripadnici Vagnera predvodili krvavu bitku za Bahmut. Međutim, kako prenosi Vašington post, Prigožin je u januaru, u zamenu za neometano povlačenje svojih snaga sa ratišta u tom gradu, ponudio ukrajinskoj obaveštajnoj službi da otkrije položaje ruskih snaga, ali Ukrajina je navodno odbila tu ponudu.

Prigožin, bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, javno je zapretio da će povuci svoje plaćenike iz oblasti oko Bahmuta ukoliko od ruske vojske ne dobije preko potrebnu municiju.

Međutim, u svojoj audio poruci objavljenoj prošlog utorka Prigožin je rekao da bi njega i njegove ljude smatrali izdajnicima ukoliko bi napustili područje na kojem se vode borbe za Bahmut.


Vašington post tvrdi da je Prigožinova ponuda stigla preko njegovih kontakata sa ukrajinskom obaveštajnom službom.

Zelenski uputio novi apel da NATO primi Ukrajinu u članstvo u julu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je danas novi apel NATO-u da donese pozitivnu političku odluku o kandidaturi Kijeva za članstvo u Alijansi na julskom samitu u Viljnusu.

Specijalni izaslanik Kine dolazi u dvodnevnu posetu Ukrajini 16. i 17. maja

Kineski izaslanik Li Hui trebalo bi da doputuje u dvodnevnu posetu Ukrajini 16-17. maja, izjavio je danas zvaničnik ukrajinske vlade.

 Britanija će Ukrajini poslati jurišne dronove velikog dometa

Velika Britanija ce Ukrajini poslati stotine novih dronova dometa vićeg od 200 kilometara, saopštila je danas britanska vlada, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio da je stigao u London na razgovore sa premijerom Rišijem Sunakom.


 
Sirski: Napredovanje naših trupa u pravcu Bahmuta prvi uspeh ofanzivnih operacija

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general Oleksandar Sirski izjavio je da je napredovanje ukrajinskih snaga u pravcu Bahmuta prvi uspeh ofanzivnih operacija u toku operacije odbrane Bahmuta.

 Pariz: Makron potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

Francuska ce u narednih nekoliko nedelja poslati Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujuci savremena borbena vozila AMKS-10RC, navodi se u zajedničkom saopštenje izdatom nakon razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Glas javnosti/R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR