Glas Javnosti

Litvanija se "predomislila" u vezi ruskog žita

Svet
Autor: Glas javnosti

Zemlje Evropske unije ukupno otkupile su od Rusije u februaru 92.600 tona žitarica, plativši 16,9 miliona evra

Litvanija je u februaru nastavila otkup žita iz Rusije nakon šestomesečne pauze, navodi se u podacima Evropske statističke službe.

Naime, Litvanija je obustavila redovan uvoz žitarica u maju 2023, sa poslednjom isporukom u julu te godine. Prva isporuka od tada obavljena je u februaru, kada je uvezeno 12.200 tona za 1,95 miliona evra.

Istovremeno, Letonija je povećala uvoz, otkupivši krajem zime 58.800 tona žita iz Rusije za deset miliona evra u poređenju sa 52.600 tona za 8,7 miliona evra mesec dana ranije.


Zemlje Evropske unije ukupno su otkupile od Rusije u februaru 92.600 tona žitarica, plativši 16,9 miliona evra.

Letonija je 5. marta odobrila spisak poljoprivrednih i stočnih proizvoda iz Rusije i Belorusije koji podležu zabrani uvoza uvedenoj u februaru, pa tako u tu zemlju neće biti moguće uvoziti pšenicu, raž, ječam, ovas, pirinač i druge žitarice.

Početkom marta, predstavnik Evropske komisije (EK) Erik Mamer izjavio je da EK nije spremna da počne da blokira rusko žito za zemlje EU.

On je istakao da "održavanje pristupa ruskog žita svetskom tržištu ostaje apsolutni prioritet".

Pre toga, početkom decembra 2023. godine, Rusija je prvi put od marta 2022. bila među prvih pet najvećih dobavljača žitarica za Evropsku uniju, čemu je doprineo maksimalan obim otkupa od marta 2022. godine.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR