Glas Javnosti

LAVROV: Zapad laže o napadima na "Severni tok"

Svet
Autor: Glas javnosti

Zapad laže Rusiju o terorističkim napadima na gasovode „Severni tok“, kao što je lagao i o nepostojanju alternative Minskim sporazumima i njihovom poštovanju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Šta znače nedavna cinična priznanja bivših lidera Nemačke i Francuske, Merkelove i Olanda, da im je bio potreban minski paket mera, koji je odobrio Savet bezbednosti UN, kako bi kupili vreme i omogućili Kijevu da poveća svoj vojni potencijal? ... Jednostavno govoreći, svi su nas lagali: kao što lažu sada, skrivajući istinu o terorističkim napadima na ‘Severne tokove’“, rekao je Lavrov govoreći u Državnoj dumi Rusije.

U istom duhu, podsetio je ministar, govorili su i bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko, a za njim i Vladimir Zelenski: ove javne izjave znače „dobrovoljnu predaju“ zbog narušavanja Minskih sporazuma, koje su zapadni lideri proglasili kao nespornu osnovu za rešenje u Donbasu.



Podsetimo, američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine istovremeno na dva kraka ruskih izvoznih gasovoda za Evropu – „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operater „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR