Glas Javnosti

AMERIKANCI PRIZNALI KRIVICU ZA SABOTAŽU SEVERNOG TOKA! Lavrov: Čak i pričaju o tome sa zadovoljstvom

Svet
Autor: Glas javnosti/RT Balkan

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da su američki zvaničnici priznali da su eksplozije u Severnom toku 1 i 2 njihovo delo.

"Američki zvaničnici su priznali da je ovo njihovo delo. Sada čak i pričaju o tome sa zadovoljstvom", rekao je on u intervjuu za emisiju "Razgovor o važnom", posvećenoj temi "Rusija i svet".

Prema njegovim rečima, SAD su to učinile da unište moćni savez zasnovan na ruskim energetskim resursima i nemačkoj tehnologiji, pošto je počela da ugrožava monopolski položaj mnogih američkih korporacija.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi NATO trebao da sazove hitan samit nakon objavljivanja istraživanja američkog novinara Simora Herša, kao i drugih novinara o umešanosti SAD u terorističke napade na Severni tok.

"Gde su sada NATO stručnjaci za novičoke i laži, koji su jednom godišnje redovno ispočetka iznosili apsurdne optužbe, navodeći da iznose pouzdane činjenice? Oni nikada bilo kakve činjenice nisu nikome dali", napisala je Zaharova na Telegramu.



Ona veruje da je Rusija dovoljno govorila o sabotaži na gasovodu, i da je danas, pošto je američki novinar izjavio da je SAD odgovorna za eksploziju, američka strana pozvana da se izjasni.

Više puta smo iznosili stav Rusije o umešanosti SAD i NATO u sabotažu na Severnom toku, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova na Telegramu i podelila linkove šest slučajeva kada je ruska strana oglašavala svoju poziciju.

Zaharova je napomenula da su SAD krive i da to čak i ne kriju, već se hvale celom svetu namerom da unište civilnu infrastrukturu preko koje je Evropa dobijala ruske energente.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, objavio je dan ranije članak u kojem se navodi da su američki ronioci tokom NATO vežbe "Baltops 22" u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod Severnog toka, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Američki predsednik odlučio je da uništi "Severni tok" posle više od devet meseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbednost, rekao je Herš.

Kasnije je Pentagon rekao da SAD nemaju nikakve veze sa podrivanjima ruskih izvoznih gasovoda.
u Britaniju za učestvovanje u napadu na Severni tok

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR