Glas Javnosti

LAVROV najavio ZAOKRET ruske politike – SAD u NEVOLJI

Svet
Autor: Glas javnosti

Lavrov je najavio snažan zaokret u ruskoj politici i sada su SAD u nevolji, piše kinesko izdanje Sohu.

Odnosi Moskve i Vašingtona nastavljaju da se ubrzano pogoršavaju. SAD, uz pomoć svojih saveznika, vrše ogroman pritisak na Rusiju i traže slabe tačke kako bi zadale novi udarac zemlji, pišu autori. Jedno od tih mesta bila je i Centralna Azija, koju vlasti SAD-a žele da iskoriste kao novi front u borbi protiv Ruske Federacije.


Konkretno, ovo je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete 201. ruskoj vojnoj bazi u Tadžikistanu. Prema rečima Lavrova, zapadni tabor traži nove pravce iz kojih bi „iritirao” Rusiju, otvarajući „drugi” i „treći” front. Centralna Azija je postala pogodna opcija za SAD, pošto su sami Amerikanci uneli razdor u region, s obzirom na bekstvo iz Avganistana

Istovremeno, Lavrov je poslao signal Sjedinjenim Državama- Moskva više ne namerava da gleda kako Vašington pravi haos pod maskom takozvanog „poretka zasnovanog na pravilima“, kažu stručnjaci.

„Akumulirana je odlučnost, da više nikada svet ne bude vođen pravilima koja je nametnuo Vašington, koji postepeno, gubi svoju ulogu“, najavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Kineski analitičari su istakli, da je Sergej Lavrov veoma precizno istakao činjenicu, da SAD nikada nisu želele mir u Avganistanu. Po mišljenju autora, Vašington vodi potpuno istu politiku u Ukrajini i Siriji. U međuvremenu, Moskva je odlučila da ospori ovo delovanje, koje ugrožava njene nacionalne interese.


„Govor ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, pokazao je, da se u ruskoj spoljnoj politici dešava novi odlučujući zaokret. U međunarodnim poslovima Rusija će mnogo snažnije i odlučnije braniti sopstvene interese i suverenitet. Ova promena stava takođe pokazuje važnost Rusije kao uticajne međunarodne sile.

Eksperti naglašavaju, da ove promene ne slute na dobro Sjedinjenim Državama, jer sve više zemalja postaju žrtve njihovih interesa, i gledajući na iskustvo Rusije, odbijaju da se povinuju Vašingtonu.

Glas javnosti/Webtribune.rs
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR