Glas Javnosti

KURDI SU NA METI TURAKA: "Neutralisano najmanje 26 militanata"

Svet
Autor: Glas javnosti

Turske vazdušne snage neutralisale su 26 kurdskih militanata u napadima u Siriji i Iraku, koji su izvedeni kao odgovor na ubistvo turskih vojnika tokom vikenda, saopštile su danas vlasti te zemlje.

Kako su navele, turske vlasti su uhapsile desetine prokurdskih opozicionih zvaničnika.


Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je ubijeno 12 turskih vojnika tokom sukoba sa Radničkom partijom Kurdistana na severu Iraka, nakon čega je Turska izvela niz vazdušnih napada i operacija u regionu.

Prema prvim nalazima, u tim napadima je, kako je danas saopšteno, "neutralisano najmanje 26 militanata".Ističe se da Ankara obično koristi izraz "neutralisani" za ubijene.


Ministar odbrane Jasar Guler rekao je u nedelju da je 30 militanata Radničke partije Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj, neutralisano u oblasti severnog Iraka, gde Turska izvodi prekogranične operacije, čime je ukupan broj militanata ubijenih od vikenda porastao na 56.

Turska policija je privela 52 osobe iz prokurdske Partije jednakosti i demokratije (DEM) na sastanku omladinskog ogranka u jugoistočnoj provinciji Dijarbakir, naveli su danas turski bezbednosni izvori.


Turski ministar pravde Jilmaz Tunč naveo je na društvenoj mreži X (Tviter) da su osumnjičeni optuženi za "veličanje zločina i kriminalaca" i "širenje propagande terorističkih organizacija" i istakao da su izdati nalozi za hapšenje drugih osumnjičenih.

Prokurdska Partija jednakosti i demokratije, treća najveća stranka u parlamentu, osudila je zadržavanje u pritvoru njenih pripadnika, tvrdeći da je je takav potez motivisan političkim interesima. Ova stranka je zatražila da njeni članovi odmah budu oslobođeni.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR