Glas Javnosti

Kremlj: "Ruska ekonomija spremna je da podnese dodatne sankcije"

Svet
Autor: Glas javnosti

Sankcije su podstakle domaću industrijsku proizvodnju, kažu zvaničnici.

Ruska ekonomija se dobro prilagodila zapadnim sankcijama i Moskva se ne plaši mogućnosti novih takvih mera, kaže Kremlj.


Dana 25. februara 2022. godine, dan nakon što je Rusija preduzela invaziju na Ukrajinu, Evropska unija je uvela široke sankcije sa ciljem da pošalje jasan signal Moskvi da će postojati teške posledice po rat.


Blok je do danas uveo 11 paketa sankcija i prošle nedelje je rekao da će raditi na zatvaranju rupa u postojećim merama. Zvaničnici EU sugerišu da bi sankcije mogle ostati na snazi godinama.


„Rusija živi pod režimom sankcija već duže vreme, decenijama, i dovoljno smo mu se prilagodili, tako da nas vremenski horizonti od pet do 10 godina ne plaše“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u utorak.

Rusija je rekla da su sankcije podstakle njenu domaću ekonomiju i industrijsku proizvodnju.


Neki posmatrači su tvrdili da su sankcije zaobiđene i da nisu uspele da odvrate Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine. Prema izveštaju norveške konsultantske kuće Corisk – koja je analizirala carinske podatke iz 12 zemalja EU, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Japana – zaobilaženje izvoznih sankcija Rusiji iznosilo je oko 8 milijardi evra (8,5 milijardi dolara). ) 2022.


Zapadne zemlje i Kijev kažu da je Moskva angažovana u ničim izazvanom agresorskom ratu u Ukrajini. Moskva optužuje zapadne sile da koriste Ukrajinu u pokušaju da oslabe i potkopaju sopstvenu bezbednost Rusije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR