Glas Javnosti

KREMLJ POTVRDIO: U Rusiji nema drugog talasa mobilizacije

Svet
Autor: Glas javnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne postoji drugi talas mobilizacije i da Predlog zakona o jedinstvenom registru vojnih obveznika nema nikakve veze sa mobilizacijom već sa potrebom da se uvede bolji sistem vojne registracije u skladu sa zahtevima vremena u kojem živimo.

"Rasprava o elektronskim agendama nije povezana sa mobilizacijom, već sa vojnom registracijom. U Rusiji nema drugog talasa mobilizacije", rekao je Peskov.

Na pitanje da li Kremlj smatra da bi takve promene mogle da izazovu paniku i novi talas emigracije, on je odgovorio negativno.

"Ne, apsolutno. To se mora razumeti. Vojna registracija je nešto sa čim se građani naše zemlje, po ustavu, suočavaju bar jednom u životu. I ovaj sistem treba da ide u korak sa zahtevima vremena u kojem živimo", objasnio je.

SAD mogu da zaštite Gerškoviča, ali će o njegovoj kazni odlučiti sud
Sjedinjene Države mogu i treba da štite prava svog građanina, ali odluku o njegovoj sudbini doneće ruski sud, kazao je Peskov, govoreći o slučaju novinara Evana Gerškoviča koji je osumnjičen za špijunažu.

Peskov je naglasio da je Gerškovič "uhvaćen na delu i prekršio je zakon Ruske Federacije".


"On je osumnjičen, ali, naravno, odluku će doneti sud", naglasio je portparol Kremlja.

Podsetimo, Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije uhapsila je novinara "Volstrit džornala", američkog državljana Evana Gerškoviča, zbog špijunaže u korist vlade Sjedinjenih Američkih Država. Lefortovski sud Moskve je usvojio zahtev za istragu Gerškoviča i odredio mu dvomesečni pritvor, prenele su "RIA Novosti". 

Gerškovič je, kako prenose ruski mediji, prikupljao podatke o jednom preduzeću ruskog vojno-industrijskog kompleksa, a priveden je u Jekaterinburgu, četvrtom po veličini gradu Ruske Federacije. Vlasti su protiv njega pokrenule krivični postupak zbog špijunaže, jer je prekršio ruski zakon o državnim tajnama, a suočava se sa kaznom zatvora u trajanju od deset do dvadeset godina. 

Glas javnosti/RT Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR