Glas Javnosti

NEĆE U RAT: Od Putinove objave mobilizacije skoro 100.000 Rusa prešlo u Kazahstan

Politika
Autor: Glas javnosti

Oko 98.000 Rusa prešlo je u Kazahstan otkad je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da počinje delimičnu mobilizaciju rezervista, kako bi se borili u Ukrajini, saopštili su zvaničnici te zemlje, javlja AP.

Muškarci u Rusiji koji žele da izbegnu da budu pozvani u rezervni sastav nastavljaju da beže, kako avionom tako i kopnenim putem, najčešće u susedne zemlje.

Kazahstan i Gruzija, koje su obe bile članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, kako izgleda, postale su najpopularnije destinacije za one koji prelaze granicu u kolima, na bikiciklu ili peške.


Oni koji imaju vize za Finsku ili Norvešku, takođe odlaze iz Rusije kopnenim putem. Avionske karte za odlazak u inostranstvo su planule, uprkos dramatično visokim cenama, prenosi N1.

Objavljujući broj ruskih državljana koji su prešli granicu, ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Ahmetžanov naveo je da vlasti neće vratiti kućama one koji pokušavaju da izbegnu mobilizaciju, ukoliko nisu na međunarodnim listama osoba koje se terete za krivična dela.

Predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev naredio je svojoj vladi da pomogne Rusima koji ulaze u zemlju „zbog trenutne beznadežne situacije“.


„Moramo da ih zbrinemo i osiguramo im bezbednost. To je političko i humanitarno pitanje. Dao sam zadatak vladi da preduzme neophodne mere“, rekao je Tokajev i dodao da će Kazahstan održati razgovore sa Rusijom u vezi sa tom situacijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR